Izuzetak koji bi trebalo slijediti

Umori se čovjek od ljudi koji pričaju jedno a rade drugo.
nn

Direktor Kantonalne bolnice Zenica Rasim Skomorac podnio je ostavku na ovu funkciju. Ovu odluku, kako prenosi portal Klix, donio je na sjednici Upravnog odbora Kantonalne bolnice Zenica 30.12.2022. godine gdje se između ostaloga trebao razmotriti i njegov status na funkciji direktora nakon formiranja nove vlasti u ZDK. Zbog čega je ovo u našim okolnostima dobar primjer koji treba istaći?

Direktorske pozicije javnih ustanova i preduzeća su vezane za mandate, ali i zbog izbornog procesa i političke strukture vlasti. Neovisno o tome da li je direktor dobro radio svoj posao ili nije, uglavnom treba doći neko novi u koja nova politička struktura ima povjerenje ili koga ona želi (da bi provodila svoja izborna obećanja). Ono što ja imam informacija, g-din Rasim Skomorac se ponašao domaćinski kao direktor i jedan je od boljih direktora na čelu ove javne ustanove. On je mogao izabrati i drugi put, osloniti se na zakonske procedure i zaštitu svoga prava kao osobe na toj poziciji do isteka mandata – ali nije. Odlučio je poštovati demokratski kapacitet nove vlasti u ZDK i koliko god se možda ne slagao sa tom većinom, omogućio je svojom ostavkom da oni urade nešto bolje. Sve ovo naravno pretpostavljam jer nemam nikakvu komunikaciju sa g-dinom Skomorcem da bih znao njegova motive. Ali vanjska manifestacija tog čina u mojoj percpeciji je ovakva. I stoga je to pravi potez koji nije sebičan, koji prenosi u punom kapacitetu odgovornost na one koji su formirali većinu da rade, da pokažu građanima i pacijentima da mogu bolje jer su to najavili. Nije im ostavio vrijeme da se bave njime ili političkom opcijom koja je stajala iza njegovog mandata. Čak i ako će to bolje značiti nezakonitu isplatu 1,4 miliona KM uposlenima (isplatu sredstava kojih nema ili sredstava bez saglasnosti Vlade ZDK koja je potrebna). Rasim Skomorac je demonstirao nesebičnost kroz brigu o održivosti institucije i poštivanje zakonitosti iz zone svoje odgovornosti, svojih javnih ovlaštenja koja ima. A zar to ne bi trebali činiti svi javni funkcioneri bez obzira na stranačku boju?

Upravo je to ono što treba bh društvu. Odgovornost. Manifestacija odgovornosti. Ne upiranje prstom u druge, u krivce nego preuzimanje odgovornosti i bolji rad, borba za dugoročnu održivost i bolje uslove novim generacijama. Tako će se pomoći i onima koji se ne snalaze kako su najavili a preuzeli su javna ovlaštenja. Ta vrsta pozitivnog pritiska će ih vratiti na pravu stazu ili potpuno ukloniti sa staze. Kao što je SDP uklonio sa svoje web strane izjavu svog predsjednika Nermina Nikšića u vezi sa donesenim entitetskim zakonom o državnoj imovini. Iako Nermin nije imao snage da prizna svoju naivnost ili svoju zabludu? Kao što niko iz “Osmorke” još nije priznao njihovu zajedničku naivnost, nezrelost ili zabludu o gromoglasnom optimizmu novoformirane vlasti “Osmorke” sa SNSD i HDZ. Za to se pobrinuo Milorad Dodik, na što smo navikli pa neki misle da je to samo Dodikov igrokaz. Naravno da nije. Milorad Dodik je nastavio realizaciju političkog projekta urušavanja suvereniteta države Bosne i Hercegovine samo što sada ima potpisani sporazum sa ostalim partnerima da neće otvarati “teška” pitanja na državnom nivou, pitanja o kojima za sada nema dogovora. Kod Dodika ništa novo, ali jeste iznenađenje što “Osmorka” šuti. Ili nije?!

O Fuad Sisic

Fuad ŠIŠIĆ rođen je 20.06.1960. godine u Raduši (Tešanj), od oca Mehe Hadžimehić-Šišić i majke Nure, rođene Pobrić. Osnovnu školu, kao i Gimnaziju, završio je u Tešnju a zatim i studij mašinstva na Univerzitetu u Sarajevu 1984. godine.

Radni vijek je započeo u Unico filter početkom 1984. godine. Uz rad predaje stručne predmete u srednjim školama u Tešnju. Početkom aprila 1992. godine angažuje se u odbrani na različitim dužnostima da bi u julu 1994. godine izabran za Prijelaznog općinskog načelnika u Tešnju, a zatim 1997. godine i za Općinskog načelnika. U firmu Unico filter (kasnije MHBA) se vraća krajem 2000. godine i ostaje do 2008. godine u privredi. Krajem 2008. godine je izabran ponovo na poziciju Općinskog načelnika a 2012. godine i na poziciju Predsjedavajućeg Općinskog vijeća. U MHBA se vraća 2013. godine i ostaje do kraja 2016. godine. Od početka 2017. godine radi u privatnoj kompaniji SARAČEVIĆ, Tešanj.

Kroz neformalno obrazovanje prošao je edukaciju prodajnih vještina (USAID, MANN+HUMMEL), organizacijskih vještina (ADIŽES, Novi Sad), rukovodnih i menadžerskih vještina (CRESOM, Kalifornija; MANN+HUMMEL). Pohađao je mnoge edukacije u Bosni i Hercegovini i okruženju, kao i online edukacije. Bavi se pitanjima uloge rukovodstva i organizacijske transformacije uz elektronsku podršku, postavljanjem ciljeva, donošenjem odluka i korištenjem neophodnih menadžerskih alata.

Uz profesionalni rad je istovremeno obavljao niz drugih političkih, privrednih i društvenih poslova. Dobitnik je mnogih priznanja, a najznačajnija su: Lokalni lider desteljeća (Liga humanista), Najnačelnik (2011. godine), Plaketa Općine Tešanj (2015. godine).

Objavljene knjige:

- Početnica na računarima (1999),
- Reinženjering poslovnih procesa (2001),
- Rukovođenje (2003),
- Menadžerske vještine (2005),
- Nije kriv (2007),
- Rukovodni i menadžerski alati (2011),
- Organizacija (2013),
- Srcem i sredinom (2020)


Tešanj, 11.09.2020

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *