I oni su budućnost Tešnja: Nadina Omerbašić državna reprezentativka i kandidatkinja za odlazak na Olimpijadu

U okviru projekta I oni su budućnost Tešnja, Općinski načelnik Suad Huskić posjetio je Streljački klub Tešanj u kojem već nekoliko godina uspješno trenira jedna od najboljih bosanskohercegovačkih streljačica Nadina Omerbašić. Ova naša državna reprezentativka nalazi se nadomak ispunjenja norme za odlazak na Olimpijske igre 2024. godine u Parizu.

Nadina se streljaštvom počela baviti prije desetak godina u osnovnoj školi na nagovor drugarica iz streljačke sekcije. Počela sam trenirati iz zabave, kaže Nadina, ali vrlo brzo ona je ostvarila rezultate koji su bili veoma ozbiljni za njen uzrast. Sa samo 16 godina postala je prvakinja Bosne i Hercegovine i to u  seniorskoj konkurenciji.

Put do Olimpijade je dug, ali ja se iskreno nadam da ću ostvariti uvjete za plasman na ovo najveće i najznačajnije sportsko takmičenje na svijetu. A ako se to desi, naš cilj je medalja, poručuje Nadina.

Oštro oko kod Nadine primijetio je još u osnovnoj školi sadašnji trener i velika podrška Sakib Plančić na jednoj od redovnih školskih aktivnosti. Od tada, Nadina strelovito napreduje, a i streljački sport u Tešnju.

Rijetke su djevojke i mladići koji su tako nadareni, a Nadina je jedna od njih. Samo mala pogreška može značajno uticati na konačan uspjeh. Preciznost, odvažnost, stabilnost, smirenost, koncentracija, izdržljivost, sposobnost da se odoli pritisku, psihička stabilnost, samo su neke od osobina koje krase ovu mladu djevojku koja niže uspjehe u sportu koji iziskuje velika odricanja i napore. Drago nam je da smo kao Općina dio ove uspješne priče i da pomažemo u skladu sa mogućnostima koje imamo. Želimo Nadini, njenom treneru i cijelom Streljačkom klubu Tešanj puno uspjeha. Svojim rezultatima su pokazali da u njih vrijedi ulagati. Ako Nadina Omerbašić uspije ostvariti rezultate za odlazak na Olimpijadu u Pariz, a vidimo da je veoma blizu toga, i to pođe za rukom i našoj reprezentativki u taekwondou koja je također nadomak plasmana na Olimpijadu Nadini Mehemdović, Tešanj bi imao dvije olimpijske takmičarke, dvije Nadine. Bio bi to do sada najveći sportski uspjeh Tešnja, riječi su Suada Huskića Načelnika općine Tešanj.

Nadina Omerbašić je 2019. godine sa 16 godina u sarajevskoj Zetri na Državnom prvenstvu osvojila naslov Državne prvakinje Bosne i Hercegovine u seniorskoj konkurenciji i postavila novi državni rekord Bosne i Hercegovine na vazdušnoj pušci za žene.

U januaru 2022. godine na ISSF World Cupu (Međunarodna svjetska streljačka asocijacija) u Sloveniji (Maribor) sa 623,4 kruga popravila je svoj lični rekord i zauzela 31. mjesto na Svjetskom kupu kao najbolje plasirana takmičarka iz naše zemlje. Nažalost, zbog pozitivnog testa na Covid 19 propustila je nastup u Osijeku.

U novembru 2022. u Srbiji (Smederevo) na Walther Cupu osvojila je 3. mjesto u kategoriji Mix parova sa Kalman Balint iz Mađarske. Na Prvenstvu BiH održanom u novembru 2022. u kategoriji Mix parova sa Amarom Dizdarevićem osvojila je 3. mjesto, a u decembru prošle godine na Grand Prix Osijek sa 620,7 krugova bila je najbolje plasirana takmičarka iz BiH.

Sa samo jednim nastupom na svjetskim kupovima u 2022. godini, Nadina je bila drugoplasirana takmičarka iz BiH, iako su njene konkurentkinje iz BiH nastupile na većini svjetskih kupova na kojima se ona nije mogla takmičiti zbog nedostatka finansijskih sredstava. U januaru 2023. godine Nadinu očekuju nastupi na dva Svjetska kupa – Maribor i Osijek i ako zadrži ovu formu i rezultat trebat će nam sponzori za dalje nastupe na Svjetskim kupovima koji se održavaju izvan Evrope, jer se samo na taj način mogu zaraditi bodovi za odlazak na Olimpijske igre u Parizu 2024. godine, kazao nam je trener Plančić.

Mladima Tešnja i Bosne i Hercegovine Nadina za kraj poručuje nikada ne odustajati od svojih snova, sve je moguće ako to dovoljno želimo.

Svako takmičenje borba je sa samim sobom, i pokušaj da se pomjere granice vlastitog uspjeha. Samo najbolji mogu izdržati i pobijediti. Imajući u vidu njene dosadašnje rezultate, Nadina je nedvojbeno pokazala da je i ona budućnost Tešnja.

Projektom I oni su budućnost Tešnja, Općina nastoji predstaviti mlade i uspješne ljude. Cilj je promovirati kako njihova profesionalna i životna postignuća tako i univerzalne vrijednosti kao što su znanje, uspjeh, rad i zalaganje, te odgoj i društvena empatija. Projektom se želi pokazati da Tešanj kao lokalna zajednica ima svijetlu budućnost u kojem itekako ima mjesta i za mlade i uspješne ljude koji grade jedno društvo u kojem uspjeh nije nikakvo ‘čudo’, već pravilo i normalna stvar do koje se dolazi znanjem i zalaganjem.

O Press Opcine