Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini

Općina Tešanj učestvovat će u narednom periodu u realizaciji projekta Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u Bosni i Hercegovini, koji finansira Europska unija (EU), a kojeg zajednički implementiraju EU, Ujedinjene nacije (UN), Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini (OSCE) i Vijeće Europe (CoE).

Mnogo je lokalnih zajednica u Bosni i Hercegovini u kojima postoje pozitivni primjeri izgradnje povjerenja, kohezije i mira, koji mogu poslužiti kao uzor i praksa drugim zajednicama, ali i političkom djelovanju na višim nivoima vlasti, međutim, često ti primjeri prolaze nezapaženo. Stoga je fokus ovog projekta jačanje i promicanje pozitivnih inicijativa i aktivnosti u zajednicama i podrška ljudima diljem zemlje koji svakodnevno ulažu značajne napore u izgradnju povjerenja, društvene kohezije i održivog mira.

Projekat uključuje saradnju s lokalnim vlastima i predstavnicima civilnog društva, grantove za organizacije civilnog društva i pojedince koji promiču mir i povjerenje, kao i podršku lokalnim medijima u promicanju pozitivnih priča iz zajednice.

Društvena kohezija izgrađena na povjerenju, saradnji i zajedničkim ciljevima ključna je za razvoj svake zajednice. Rad na postizanju društvene kohezije je dugotrajan proces zbog čega nam je iznimno drago da je Općina Tešanj uključena u projekat Jačanje povjerenja i kohezije u zajednicama u BiH, te da ćemo kroz partnerstvo s međunarodnim organizacijama i lokalnim organizacijama civilnog društva, u narednom periodu imati priliku provesti nove aktivnosti u našoj zajednici. U ovom procesu svako od nas ima svoju ulogu jer samo zajedničkim snagama možemo unaprijediti odnose u zajednici i pokrenuti pozitivnu promjenu, rekao je Suad Huskić, Načelnik općine Tešanj.

U sklopu projekta bit će održan Dijalog zajednice Tešanj, osmišljen kao platforma za poticanje većeg učešća i utjecaja građana i građanki, organizacija civilnog društva, predstavnika lokalnih vlasti i drugih društvenih aktera na procese i akcije koje doprinose jačanju povjerenja i društvene kohezije. Tokom dijaloga učesnici/ce će razgovarati o zajedničkim prioritetima, izraziti probleme i izazove u zajednici, te predstaviti potencijalna rješenja, koja mogu biti provedena u lokalnim zajednicama s konačnim ciljem jačanja povjerenja i društvene kohezije.

Dijalog zajednice Tešanj održat će se 23. februara 2023. godine, u sali Općinskog vijeća, sa početkom u 13 sati. Zbog ograničenog broja mjesta, molimo sve zainteresovane da se registruju za učešće na dijalogu OVDJE (https://forms.microsoft.com/e/B2qiUx0ScC).

Pozivamo građanke i građane, organizacije civilnog društva i druge društvene aktere da kroz učešće na dijalogu budu dio pozitivnih promjena u našoj zajednici, jer uz malo dobre volje, MOŽEMO BOLJE!

O Press Opcine