Delegacija Zeničko-dobojskog kantona, predvođena premijerom, u službenoj posjeti Općini Tešanj

Delegacija Vlade ZDK na čelu sa premijerom Nezirom Pivićem, posjetila je Općinu Tešanj gdje su na sastanku sa Općinskim načelnikom, razgovarali o kapitalnim projektima čija je realizacija u toku, kao i planovima za naredni period. Nakon sastanka, zajedno su posjetili novi školski objekat u Medakovu i sportsku dvoranu u Jelahu.

„Ponosan sam da je ova škola urađena u prilično kratkom roku, da je urađena na nivou onog što su današnji uslovi za gradnju i ono što je projekcija budućnosti, broja učenika i svega ostalog, ovo je škola koja će biti u blizini koridora Vc, u blizini petlje Medakovo i škola koja je najbliža poslovnoj zoni Bukva u koji dolazi veliki broj roditelja koji su zainteresovani da čak i ovdje dovode djecu, i prema nekim projekcijaama imamo stabilan broj učenika u ovoj OŠ. Tako da su to sve razlozi zbog kojih smo sretni i zbog kojih ćemo biti posebno sretni kada uvedemo učenike, kada čujemo njihovu graju već u septembru u ovom novom školskom objektu“, kazao je načelnik Suad Huskić.

„Zadovoljan sam i imam uvjeravanje da će radovi biti završeni do početka nove školske godine i volio bi da to bude tačno kako i nosi naziv ove škole, da to bude do 9. septembra. To bi faktički značilo da će djeca sigurno ići u novu školu. Ono što me posebno raduje jeste činjenica, informacija koju sam dobio od direktora, da je ovo jedna od škola koja ima trend porasta broja učenika, a ne trend pada, kao u nekim drugim školama i to jest razlog više da ovo mjesto zaslužuje jedan ovakav novi školski objekat“, kazao je Premijer Vlade ZDK Nezir Pivić. On je naglasio kako je Vlada do sada izdvojila oko 1.5 miliona KM u izgradnju OŠ u Medakovu, a samo za ovu godinu izdvojeno je oko 655.000 KM. Ovom prilikom zahvalio je Općini Tešanj na učešću u ovom projektu zato što je Tešanj jedna od rijetkih Općina koja ulaže u obrazovnu infrastrukturu. Čestitao je Načelniku na svemu što je do sada uradio i što radi za općinu.

„Ovaj projekat je urnek kako bi trebalo da izgleda kompletna slika ove naše države, koja je inače po mnogim parametrima disfunkcionalna iz poznatih razloga, a ovo je urnek kako bi trebalo zapravo da se radi. Ovdje imamo jednu sjajnu sinergiju Općine i Vlade ZDK, ali ne samo Vlade ZDK i Općine nego i menadžmenta škole, školskog odbora, roditelja, privrednika i svih ljudi koji su bili maksimalno uključeni da ubrzaju ovaj proces. Zaista jedan čudnovat proces nastanka jedne ovakve impozantne škole koja se nalazi iza nas“, kazao je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta u Vladi ZDK Mirza Mušija.

Nakon obilaska radova na osnovnoj školi u Medakovu, delegacija je posjetila radilište sportske dvorane u Jelahu u čijoj je gradnji Vlada ZDK učestvovala sa cca 500.000 KM. Riječ je o dvorani kapaciteta 750 sjedećih mjesta, te prostoru koji će, osim osnovnih elemenata imati i prateće sadržaje za organizacije školskog sporta, rekreativnog sporta, kao i reprezentativnog i takmičarskog sporta.

Premijer Nezir Pivić istakao je da, prije svega mladi Jelaha i cijelog jelaškog kraja, zaslužuju da imaju moderan prostor za sport i rekreaciju dodavši da smo „svi svjesni da u današnje vrijeme sport treba da bude na prvom mjestu, da mladi imaju prostor da se odvoje od digitalizacije i informatizacije i da imaju priliku za zdrav život.“

Ovo je šesta dvorana koju završavamo od 2015. godine i mislim da smo sa završetkom dvorane u Jelahu ispunili potrebe koje lokalna zajednica ima spram sportskih dvorana i da u narednom periodu treba planirati atletsku stazu, uređenje nogometnih stadiona Borca i Toška, te više energije i novca usmjeriti u gradnju zatvorenog bazena, kazao je načelnik Suad Huskić.

O Press Opcine