UPUSTVO O ŠTEDNJI VODE

Na osnovu člana 13. Zakona o komunalnim djelatnostima (Sl.novine Ze-do kantona, br.17/08 i 9/20011) i člana 30. Odluke o vodovodu i kanalizaciji (Sl.glasnik općine Tešanj, br.5/21), Javno preduzeće “RAD” d.d. Tešanj, izdaje

UPUTSTVO  O  ŠTEDNJI  VODE

Zbog izrazito nepovoljne hidrološke situacije i nedostatka vode u zonama izvorišta vodovodnog sistema Tešanj – Jelah – Kraševo, te zaštite izvorišta od oštećenja koja mogu nastati usljed prekomjernog crpljenja vode, a nakon objavljenog Apela na zvaničnoj web stranci stranici preduzeća, Radio Anteni, Radio Zos-u i Radio Tešnju domaćinstvima i privredi, kojim su svi korisnici pozvani na prosječnu potrošnju kako bi sistem održali stabilnim, odnosno da vodu koriste na racionalan i ekonomičan način u skladu sa članom 27. Odluke o vodovodu i kanalizaciji (Sl.glasnik općine Tešanj, br. 5/21),  upozoravamo sve korisnike (fizička i pravna lica) da je zabranjeno koristiti vodu iz javnog vodovoda za:

  • pranje tepiha;
  • zalijevanje bašta i plastenika;
  • pranje pločnika i ljetnih bašti;
  • pranje automobila;
  • punjenje privatnih bunareva;
  • punjenje privatnih bazena;
  • potrebe gradilišta;
  • ostale slične radnje.

Svi korisnici su obavezni pridržavati se uputstva o štednji vode objavljenog dana 15.08.2024.godine za vrijeme trajanja ograničenja potrošnje vode.

Upustvo se počinje primjenjivati najkasnije 24h od dana objave.

Nepridržavanje navedenih mjera štednje će za posljedicu imati nestanak vode u zonama izvorišta te uvođenje redukcije u vodosnabdijevanju za sve korisnike.

Javno preduzeće “Rad” d.d. Tešanj će isključiti sa sistema vodosnabdijevanja svakog korisnika koji ne postupi po ovom Uputstvu, te protiv korisnika podnijeti prijavu nadležnoj inspekciji na osnovu člana 13. Zakona o komunalnim djelatnostima (Sl.novine Ze-do kantona, br.17/08 i 9/20011) i člana 31. Odluke o vodovodu i kanalizaciji (Sl.glasnik općine Tešanj, br.5/21) koji glasi:

„JP “RAD” d.d. Tešanj može isključiti/zabraniti potrošnju vode pojedinim korisnicima u slijedećim slučajevima:

  1. e) ako se korisnik ne pridržava uputstva o štednji vode za vrijeme trajanja ograničenja potrošnje vode. Ponovno priključenje isključenog korisnika će biti izvršeno nakon podmirenja cjelokupnog duga, troškova isključenja i ponovnog priključka te plaćenog prekršajnog naloga.“

 

Za nepridržavanje Uputstva o štednji vode predviđene su visoke novčane kazne, u skladu sa odredbama Odluke o vodovodu i kanalizaciji.

UPUSTVO O STEDNJI VODE

O Press Opcine