Narandžasto upozorenje na obilne padavine

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je narandžasto upozorenje o meterološkoj pojavi za područje Krajine, sjevera i sjeveroistoka BiH za 19.08.2024. godine od 13:00 do 19:00 sati, kojim se prognoziraju lokalno obilnije padavine praćene grmljavinom i jakim udarima vjetra. Lokalno može pasti od 40 do 70 litara kiše po metru kvadratnom.

Prognozirana količina padavina, prema dosadašnjim iskustvima, može uzrokovati bujične poplave kako u gradu tako i u ostalim područijima općine. Iste uzrokuju veliku materijalnu štetu, naročito u zonama plavljenja. S tim u vezi, neophodno je da stanovništvo, pravna i fizička lica preduzmu preventivne mjere zaštite od poplava koje se odnose na zaštitu stambenih i drugih objekata, zatim zaštitu životinja i zaštitu poljoprivredne i druge opreme, te je prema procjeni blagovremeno izmjeste iz ugroženog područja. Provjeriti izgrađene propuste, mostove i odvodnju oko objekata. Preporučuje se preduzimanje i drugih neophodnih mjera samozaštite od poplava u cilju spriječavanja ugrožavanja života i nastanka šteta. Ovo se posebno odnosi na stanovništvo u neposrednoj blizini vodotoka, sa ciljem izbjegavanja prilaženja obalama u slučaju porasta vodostaja, zbog mogućih erozija usljed djelovanja vode.

Zbog najavljenih padavina, upozoravamo vozače motornih vozila na pojavu vode, pijeska i mulja na cesti, te da vožnju strogo prilagode uslovima na putu sa ciljem spriječavanja saobraćajnih nesreća i ugrožavanja drugih učesnika u saobraćaju. Izbjegavati korištenje motornih vozila u zoni plavljene površine, sa ciljem spriječavanja blokiranja vozila i ugrožavanja života. Izvršiti blagovremeno izmještanje vozila iz zone mogućeg plavljenja.

Nije rijetka situacija da zbog mjestimične vode na cesti dođe do kratkotrajne obustave saobraćaja, te zbog toga upozorenje vozačima da ne rizikuju prolazak kroz zaplavljene ceste.

Napominjemo da je česta popratna pojava obilnijih padavina pojava klizišta, pa se upozorenje odnosi i na ovu pojavu na cijelom području općine.

Služba civilne zaštite će u saradnji sa nadležnim službama i institucijama prema potrebi preduzimati mjere u skladu sa stanjem na terenu.

O Press Opcine