Sedam požara na području općine Tešanj

U posljednja tri dana na području općine Tešanj, Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici prijavljeno je sedam požara gdje je uglavnom gorilo nisko rastinje. Tokom ovih intervencija, osim vatrogasaca u gašenju su učestvovali i građani, dok su na gašenju požara na Trebačkom brdu učestvovali i PVJ Maglaj, DVD Tešanj 1905, DVD Jelah , te članovi Lovačkog društva Kiseljak, Gorske službe spašavanja i građani, te pripadnici PS Tešanj i Hitne službe Doma zdravlja Tešanj. Na sreću, nije bilo povrijeđenih osoba.

Ovom prilikom podsjećamo građane da aktuelne vremenske prilike obilježene ekstremno visokim temperaturama zraka, pogoduju pojavi požara. Svjedoci smo da su tlo, trava i nisko rastinje isušeni, tako da je još veća požarna opasnost, odnosno mogućnost nastanka požara.
Upozoravamo građane, da u svakom momentu imaju na umu činjenicu, da u  ljetnom periodu i najmanja nesmotrenost i nepažnja mogu uzrokovati požare katastrofalnih razmjera.
Potrebno je obratiti pažnju na svaki detalj, loženje vatre u prirodi ili blizu objekata stambenih ili drugih, adekvatnog odlaganja i zagasivanja vodom žara iz roštilja, izbjegavanja bacanja opušaka u prirodu, uništavanje i spaljivanje suhe trave, korova, rastinja i biljnih otpadaka.
Zabranjeno je paljenje vatre u neposrednoj blizini ruba šume, te u trasama elektroenergetskih vodova.

Osoba koja primijeti požar dužna je da ga ugasi ako to može učiniti, bez opasnosti za sebe i drugoga. Ukoliko, i pored svih preduzetih mjera dođe do požara potrebno je obavijestiti:
1.Dežurnog u Profesionalnoj vatrogasnoj jedinici Tešanj na broj telefona 123 i 032/650-720
2.Dežurnog u Policijskoj stanici Tešanj na broj telefona 122 i 032/652-291
3.Operativni centar civilne zaštite na broj telfona 121 i 032/650-439

O Press Opcine