Safer Grbić: Slovo o zajednici međunarodnoj

KOLUMNA: Slovo o zajednici međunarodnoj
by FunPage Safer Grbić on Sunday, January 23, 2011 at 10:38pm
Bosna i Hercegovina nakon potpisivanja Daytonskog mirovnog sporazuma je novum oblikovan po nahođenju stranih političkih ličnosti i danas država Bosna i Hercegovina kao takva funkcioniše. O njenoj fukcionalnosti je uzaludno pričat ukoliko ne poznajemo način na koji međunarodna zajednica realizira svoju geopolitiku. U pristupu međunarodne zajednice označenim pod pojmom „deja vu“ možemo prepoznati već viđene aktivnosti u međunarodnim odnosima za period od druge polovine dvadesetoga stoljeća do danas. Drugi pristup je „savremeni“ i u njemu možemo primjetiti uključivanje Amerike u riješavanje „problema“.

Vjerojatno patriotama smeta međunarodna zajednica i njen rad u Bosni i Hercegovini, ali demokratama je jasna pretencioznos patriota i izjave:

„Mi smo ti koji smo sposobni dovesti u sukob Europu i Ameriku…“
„Mi smo izazvali Prvi svjetski rat, pa možemo i treći…“
„Cijeli svijet se vrti oko nas….“

Petnaest godina nakon Daytona održani su Opći izbori u Bosni i Hercegovini na koje međunarodna zajednica nije željela uticati, i šta se dogodilo?

Nakon tri mjeseca od donešenih zvaničnih rezultata izbora Centralne izborne komisije BiH nije uspostavljena vlast zbog opstruiranja jedne političke stranke koja u svome političkom djelovanju će moći kazati: „Mi nećemo dati ostavki iz hiljadu razloga…“, a da pritom građanstvo šuti i sluša. Rezultati Općih izbora su jasni, a jasan je i početak političkog djelovanja pojedinih političkih stranka koji su počeli opstruirati općinsku vlast u cilju manipulacije građanstva i pridobijanja potencionalnih glasova na Općinskim izborima 2012-te godine. Ne znam kako bih ilustrirao tu političku neozbiljnost i podmetanje,možda teatrom jer ovaj teatarski komad koji se odigrava pred našim očima ima veoma dobrog režisera koji je uspio postaviti glumnce na tačno određene pozicije pa uspijevaju osporiti rad općinskih načelnika pojedinih općina Bosne i Hercegovine čisto iz razloga jer ne pripadaju političkoj stranci iz koje oni dolaze. Predpostavljam da plan je utvrđen sa naznakom „hijerarhijski slom“, pa će nakon malverzacija na općinskim nivoima vlasti, preći se na kantonalne, entitetske, pa na samome kraju i državniče malverzacije.

Nisam siguran da li su Republika Hrtvatska i Republika Srbija, kao i ostale zemlje regiona zadovoljne ishodom rezultata Općih izbora 2010-te godine u Bosni i Hercegovini budući da imaju veliki uticaj na hrtvatski narod i srpski narod u Bosni i Hercegovini. Možda njihov uticaj na ova dva od tri konstitutivna naroda Bosne i Hercegovine je nedovoljno izlovan od pogleda međunarodne zajednice, pa je međunarodna zajednica ponovno imala potrebu „razriješiti“ situaciju postizborne Bosne i Hercegovine.

Da, međunarodna zajednica je ponovno umiješala prste kada je shvatila da nismo politički sposobni obavljati proste političke operacije, ali i dalje pojedine političke stranke su narcisoidne i nastavljaju sa političkim angažmanom podignute glave pravdajući svoj (ne)rad „voljom naroda….“

Zamišljam Bosnu i Hercegovinu kao samostalnu demokratsku državu sa jasnim političkim ciljevima sva tri konstitutivna naroda.

O Tesanj Net