Odluke Vlade Zeničko-dobojskog kantona sa 10. sjednice

Na desetoj sjednici Vlade Zeničko-dobojskog kantona vođena je rasprava o o utrošku sredstava kojima se stvaraju finansijske obaveze iz budžeta Kantona za 2011. godinu. Ova rasprava vođena je u cilju skorog donošenja Programa ušteda Vlade Zeničko-dobojskog kantona za 2011. godinu. S tim u vezi donesen je i poseban Zaključak kojim se upozoravaju svi budžetski korisnici da su priloikom stvaranja obaveza iz programa utroška sredstava, dužni pridržavati se procenta ostvarenja prihoda. Bitno je istaći da će mjere štednje uključiti sve segmente rada i poslovanja organa i institucija koje se finansiraju iz budžeta Kantona te da ove mjere trebaju rezultirati značajnijim uštedama koje će onda biti usmjerene ka prioritetnim korisnicima, poput podsticaja privredi i poljoprivredi, zatim socijalnih davanja, zadovoljavanju potreba boračkih populacija i ostalog.

Danas je vođena i rasprava o Programu rada Vlade i usaglašavanju ovog akta sa Programom rada Skupštine Kantona za 2011. godinu. Uz to, usvojen je i Zaključak radne grupe kojim se specificira procedura, odnosno aktivnosti koje je potrebno preduzeti u narednom periodu s ciljem donošenja Inicijative za Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama policijskih službenika Federacije BiH. Na kraju, Vlada je odobrila 473.205 KM Službi za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona za novčane naknade nezaposlenim demobilisanim borcima za mjesec oktobar 2009. godine. Ova Odluka donesena je s ciljem sustizanja finansijskih obaveza koje postoje prema boračkim populacijama.

Inače, kako je već poznato, prvi dio ove sjednice Vlade Kantona održan je jučer u Tešnju, gdje su članovi Vlade imali više susreta i sastanaka sa privrednicima tešanjske općine, a prisustvovali su i otvaranju Sajma privrede  „Biznis 2011“. Nakon što je premijer Fikret Plevljak zajedno sa načelnikom Općine Fuadom Šišićem otvorio Sajam, članovi Vlade razgovarali su sa privrednicima koji su dali konkretne prijedloge za jačanje privrede u cjelini, te načina na koje se može pomoći malim i srednjim preduzećima.

 

Press služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *