Pušten u rad elektronski Registar općinskih administrativnih postupaka

Danas je u Sali Općinskog vijeća Tešanj održana svečanost povodom zvaničnog puštanja u rad elektronskog Registra općinskih administrativnih postupaka. Radi se o projektu regulatorne reforme koji Općina Tešanj provodi u saradnji sa Međunarodnom financijskom korporacijom – IFC, članicom grupacije Svjetske banke.

Općina Tešanj je po prvi put uspostavila elektronski Registar administrativnih postupaka koji su u nadležnosti općine i među rijetkim je u državi koja ima ovu vrstu elektronskog Registra. Svrha elektronskog Registra je da obezbijedi transparentnost i pravnu sigurnost pravnim subjektima i fizičkim licima koja koriste usluge Općine Tešanj, ali i bolje poslovno okruženje za investitore.

Detaljnije o značaju ovog projekta je kroz kraću prezentaciju govorio Općinski načelnik Fuad Šišić, te istakao kako će korisnici naših usluga imati neposredan uvid u to šta, kako i kada radimo pri pružanju usluga, koliko to košta, te naglasio kako primjer Općine Tešanj trebaju slijediti i druge općine u Bosni i Hercegovini. Ovom prilikom, koordinator ispred Općine Tešanj Nerminka Handžić je kroz konkretan primjer prezentirala kako izgleda jedan proces.

Današnjoj svečanosti su, između ostalih prisustvovali i IFC-ov Projektni menadžer za Projekat regulatorne reforme u BiH Tarik Šahović, Mirjana Galonja i Suad Kulovac koji su punu godinu dana intenzivno radili sa uposlenim u općinskoj administraciji na realizaciji projekta.

Donatori koji su obezbjedili značajna sredstva za realizaciju Projekta regulatorne reforme su:
-Švedska agencija za međunarodni razvoj (SIDA)
-Međunarodna financijska korporacija (IFC), članica grupacije Svjetske banke i tako omogućili Općini Tešanj da brže realizuje postavljene ciljeve.

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *