Premijer Plevljak sastao se sa federalnim i državnim poslanicima iz ZDK

Jučer je premijer Zeničko-dobojskog kantona održao sastanak sa zastupnicima  Predstavničkog doma Parlamenta BiH i zastupnicima Predstavničkog doma Parlamenta F BiH koji su izabrani sa područja našeg Kantona.  Ovom, prvom radno konsultativnom sastanku odazvala se većina zastupnika izabranih u zakonodavnu vlast iz Zeničko-dobojskog kantona. Tema sastanka bila  je saradnja izabranih zastupnika i poslanika sa institucijama Zeničko – dobojskog kantona kako bi se stvorile zajedničke  pretpostavke za bolje zastupanje interesa Zeničko – dobojskog kantona i općina koje ga čine, na višim nivoima zakonodavne vlasti.

Poseban akcent stavljen je na zakone koji se donose na federalnom i državnom nivou, a koji imaju značajan uticaj na funkcioniranje i djelokrug rada kantona. To se posebno odnosi na one zakone koji bitno utiču na ostvarivanje osnovnih funkcija Kantona.  U tom smislu, na pomenutom sastanku razgovarano je o zakonima koji je lani donijela Vlada Federacije BiH, a odnose se na plaće policije i drugih budžetskih korisnika (pravosuđa, obrazovanja i administracije) u kantonima i njihovom uticaju na budžet kantona.

S druge strane, razgovaralo se i o zakonskim rješenjima po osnovu kojih se puni budžet kantona, poput zakona koji regulišu oblast koncesija te pripadnosti javnih prihoda, gdje je potrebno tražiti kvalitetnija rješenja, jer postojeća imaju nedostatke koji doprinose odlivu sredstava iz budžeta Kantona. Parlamentarci i članovi Vlade Zeničko-dobojskog kantona složili su se da u narednom periodu treba pojačati aktivnosti na praćenju donošenja i svih drugih zakonskih akata koji imaju uticaj na budžet Zeničko-dobojskog kantona i na ostvarivanje osnovnih funkcija Kantona.

Zajednički je stav da ona zakonska rješenja koja bitno utiču na funkcionisanje kantonalnih vlasti moraju biti u središtu aktivnosti federalnih i državnih poslanika koji dolaze sa područja Zeničko-dobojskog kantona. Stoga će sastanci između predstavnika izvršne vlasti Kantona i zastupnika na višim nivoima vlasti postati redovni kako bi se zajednički dogovorile aktivnosti i uskladile sa interesima građana ovog kantona koji su i birali ove predstavnike u izvršnu i zakonodavnu vlast na svim nivoima.

 

Press služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *