Prezentirani rezultati poticaja Ministarstva privrede od 2005. do 2010. godine

Prezentirani rezultati poticaja Ministarstva privrede od 2005. do 2010. godine

Zenica, 31. 05. 2011– Danas je u velikoj sali zgrade Vlade Zeničko-dobojskog kantona održana prezentacija rezultata poticaja Ministarstva privrede u periodu od 2005. do 2010. godine. Tom prilikom prisutnim gostima iz privrednog i političkog života obratili su se bivši i sadašnji ministar privrede, Fahrudin Omerhodžić i Jusuf Duraković koji su prezentirali sve ono što je Vlada Zeničko-dobojskog kantona putem Ministarstva privrede uradila na konkretnim podsticajima većem privrednom zamahu i povećanju obima proizvodnje na području Kantona. To se činilo kroz davanje subvencija na administrativne troškove prilikom izgradnje proizvodnih objekata, regresiranje kamata na investicijske kredite, bespovratna sredstva za uvođenje ISO standarda, osnivanje poslovnih zona, te podsticaji u razvoju obrta i hotelijerstva. Od 2005. do kraja 2010. godine ovim putem plasirano je preko sedam miliona KM, čime su stvoreni uslovi za otvaranje više stotina novih radnih mjesta i upošljavanje mladih stručnih kadrova. O uticaju na postojeću sliku privrede koji su ostvarili ovi podsticaji privrednicima, govorili su i Šefkija Botonjić, predsjednik Privredne komore ZDK, Amela Malićbegović, direktorica REZ agencije, te pojedini načelnici općina sa područja Zeničko-dobojskog kantona.

U ime privrednika Vladi Zeničko-dobojskog kantona zahvalili su u prvom redu direktori preduzeća Alma Ras Olovo, Kemal Memagić i Zubčanik Tešanj, Mirso Hajrić, a potom i predstavnici drugih uspješnih firmi sa područja našeg kantona poput Man Hummela Tešanj, ITC-a Zenica, Udruženja privrednika Jelah i brojni drugi.

O daljnjim opredjeljeniima Vlade Zeničko-dobojskog kantona kad su u pitanju finansijski podsticaji malim i srednjim preduzećima, govorio je Fikret Plevljak, premijer, istakavši da bez novog zapošljavanja i stvaranja ambijenta za dinamičan razvoj svih privrednih i prirodnih potencijala Kantona, nema ni daljnjeg napredovanja ni boljitka za sve građane koji na ovom području žive. Stoga će Vlada Kantona u narednom periodu učiniti maksimum napora da sve svoje raspoložive snage, ali i sredstva usmjeri ka razvoju poduzetništva na svim nivoima i u svim oblicima. Jedino tako moguće je u doglednom vremenu građanima ovog kantona obezbijediti bolje uslove življenja i privređivanja i veći životni standard.

 

Press služba ZDK

O Tesanj Net