Kanton i općine preuzimaju finansiranje rada Centra za rani podsticaj razvoja i ranu intervenciju kod djece sa posebnim potrebama u Zenici

Zenica, 14. 06. 2011.  – Obavještavamo javnost da će sutra, 15.06.2011. godine u sjedištu Kantona (u sali 301) u 15:30 sati biti održan sastanak na kojem će premijer Zeničko-dobojskog kantona, načelnici svih općina i predsjedavajući Upravnog odbora Udruženja Humanost potpisati Anex Ugovora kojim će Kanton i općine u potpunosti preuzeti finansiranje rada Centra za rani podsticaj razvoja i ranu intervenciju kod djece sa posebnim potrebama u Zenici. Svečanom potpisivanju aneksa ugovora prisustvovat će i Matthias  Heinz, rukovodilac privrednog odjela ambasade SR Njemačke u BiH.

Da podsjetimo, krajem septembra 2009. godine u Zenici je otvoren Centar za rani podsticaj razvoja i ranu intervenciju za djecu sa posebnim potrebama koji predstavlja zajednički projekat Vlade Zeničko-dobojskog kantona, njegovih 12 općina i Udruženja Humanost kao nosioca implementacije projekta. Usluge ovog Centra namijenjene su djeci predškolskog uzrasta sa posebnim potrebama sa područja svih 12 općina Zeničko-dobojskog kantona.

Samu izgradnju Centra omogućile su Vlada SR Njemačke, Vlada ZDK i Općina Zenica. Rad Centra tokom dvogodišnje pilotne faze, koja traje od oktobra 2009. do kraja septembra 2011. godine, finansiraju Vlada ZDK, sve općine ZDK i strani donatori – Aktion Mensch i Biskupija Mainz iz Njemačke te CNFCEE (Cooperation of Netherlands Foundations for Central and Eastern Europe) iz Holandije. Pri tome je udio stranih donacija u finansiranju Centra oko 40 odsto, dok se 60 odsto finansira iz kantonalnog i općinskih budžeta.

Ugovorom o utvrđivanju prava i obaveza na implementaciji projekta, koji je potpisan krajem septembra 2009. godine, Vlada i općine Kantona te Udruženje Humanost su se obavezali da će i nakon isteka pilotne faze i povlačenja stranih donatora obezbijediti nastavak funkcionisanja i održivost Centra.

 

Press služba ZDK

O Tesanj Net