Dnevni centar za djecu s posebnim potrebama i u Visokom

Dnevni centar za djecu s posebnim potrebama i u Visokom

Jučer je u sjedištu Općine Visoko svečano potpisan ugovor o realizaciji projekta „Izgradnja zgrade Dnevnog centra za djecu i odrasle osobe s posebnim potrebama u Visokom“ čije su usluge namijenjene djeci, omladincima i odraslim osobama s posebnim potrebama sa područja općina Breza, Kakanj, Olovo, Vareš i Visoko. Potpisnici ugovora su: ispred Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Zeničko-dobojskog kantona ministar Mirko Trifunović, ispred Općine Visoko načelnik Munib Alibegović i ispred Udruženja Humanost predsjedavajući Upravnog odbora Goran Bulajić kao implementing partner projekta. Administrativni partner na projektu je njemačka humanitarna organizacija Terra Tech iz Marburga, dok je  Lebenshilfe Plauen gGmbH stručni partner.

Izgradnja ovog Centra koštat će 1.560.000 KM, a sredstva za njegovu implementaciju su zajednički obezbijedili: Ministarstvo za privrednu saradnju i razvoj Vlade SR Njemačke –  1.173.498 KM, Vlada Zeničko-dobojskog kantona –  150.000 KM, Općina Visoko –  175.000 KM te njemačka organizacija „Bild hilft e.V.“ – 60.630 KM.

Ovom prilikom potpisan je i Protokol o održivosti projekta između Vlade ZDK, nadležnih općina (Breza, Kakanj, Olovo, Vareš i Visoko) i Udruženja Humanost. Potpisivanjem ovog Protokola strane potpisnice su se obavezale da će osigurati osnovne pretpostavke za rad Centra koji bi trebao početi u septembru 2012. godine. Protokol predviđa da tokom dvogodišnje pilotne faze implementacije projekta Kanton i općine finansiraju 60 odsto rada Centra, dok bi preostalih 40 odsto finansirali strani donatori. Nakon završetka pilotne faze lokalne strukture bi trebale u potpunosti preuzeti finansiranje rada Centra po uzoru na Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama u Maglaju i Centar za rani podsticaj razvoja i ranu intervenciju za djecu sa posebnim potrebama u Zenici.

Ceremoniji potpisivanja ugovora prisustvovala je i Njena Ekselencija, Ulrike Maria Knotz, ambasadorica SR Njemačke u BiH, Fikret Plevljak, premijer Vlade Zeničko-dobojskog kantona, Mirko Trifunović, ministar za rad, socijalnu politiku i izbjeglice ZDK, načelnici općina Breza, Kakanj, Olovo, Vareš i Visoko te predstavnici Udruženja Humanost.

 

Press služba ZDK

O Tesanj Net