Upravljanje energijom u općinama

Od 26. do 28. oktobra na Vlašiću u toplom ambijentu Pahuljice započeo je prvi trening u okviru DELTER projekta. DELTER projekat je finansiran od strane Europske Unije sa ciljem da se obezbijedi podrška Bosni i Hercegovini u ispunjavanju zahtjeva iz Ugovora o energetskoj zajednici JIE sa fokusom na energetsku efikasnost i obnovljive izvore energije.

Ovaj projekat sadrži četiri komponente:

1: Demonstracioni projekti; 

2: Trening (jačanje kapaciteta);

3: Edukacija javnosti;

4: Pravni okvir

Svi treninzi se finansiraju iz projekta i samim tim od strane Europske unije. Od kraja juna do kraja jula tekuće godine, 25 općina iz oba entiteta i Brčko Distrikta imali su priliku da apliciraju za male demonstracione projekte. Devet općina među kojima se nalazi općina Tešanj je uspješno ispunilo uslove konkursa, te će iste dobiti punu tehničku podršku pri realizaciji projekata energetske efikasnosti u okviru prve komponente DELTER projekta. Ipak, svih 25 općina koje su aplicirale, pozvane su da učestvuju u DELTER treninzima.

U prvom dijelu treninga, riječ je bila o temi “Pokretanje i vođenje Općinskih energetskih projekata”, a posljednji dan posvećen je temi “Upravljanje projektima”.
Općenito, DELTER treninzi imaju dvije različite ciljne grupe na nivou općina. Prva ciljna grupa obuhvata općinsko osoblje iz različitih odjela.  Riječ je o stalno zaposlenima, koji mogu biti uključeni u multidisciplinarne teme kao što je “Upravljanje energijom u općinama”. Druga ciljna skupina su osobe koje donose odluke u općinama, koje su uključene u osmišljavanje srednjih i dugoročnih ekonomskih, socijalnih te ekoloških smjernica razvoja. Cilj jeste podrška i osposobljavanje općine da apliciraju za potrebna sredstva neovisno od zvaničnog budžeta.

Inače, do ljeta 2012. godine predviđeno je više treninga različite tematike iz sfere energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

O Press Opcine