Odluke Vlade Zeničko-dobojskog kantona sa 41. sjednice

Na dnevnom redu 41. sjednice Vlade Zeničko-dobojskog kantona, održane jučer, našlo se, između ostalog, više odluka koje se odnose na poticaje privrednim subjektima. Tako je na prijedlog Ministarstva privrede privrednom subjektu „R-produkt“ Visoko za subvenciju administrativnih troškova za izgrađeni proizvodni objekat, veličine 250 m2, namijenjenom za proizvodnju gumenih proizvoda, metalnih konstrukcija i ambalaže od lakih metala odobreno 10.000 KM. Za uvođenje međunarodnih standarda za upravljanje kvalitetom privrednom subjektu „H-M PROMET“ Maglaj dodijeljeno je 13.000 KM, a u iste svrhe po 10.000 KM odobreno je „Velbosu“ Žepče i „Arelu“ Zenica.

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je predložilo, a Vlada usvojila zaključak da se 25.000 KM izdvoji za izradu šumsko-gospodarske osnove za kakanjsko područje te da se izdvoji i 20.000 KM za nabavku dotrajalih dijelova zimskih uniformi za čuvarsku službu Kantonalne uprave za šumarstvo. Iz resora ovog ministarstva, dodijeljene su još i premije za uzgoj brojlera u ukupnom iznosu od 64.341 KM za 24 poljoprivrednika.

Vlada je jučer usvojila i Zaključak kojim se daje saglasnost na Protokol o primopredaji i ulasku u posjed objekta „Penzionerski dom“ Zenica. Ovim Protokolom bit će razriješeno ne samo pitanje vlasništva, već i daljnje sudbine ove javne ustanove, kao i daljnjeg radnog angažmana 20.-tak zaposlenih radnika. Na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Vlada je donijela odluku da umjesto prethodno planirane kupovine stambenog objekta za 13.-članu porodicu Sakiba Musića iz Zenice sredstva od 37.000 KM usmjeri na izgradnju kuće na vlastitom zemljištu ove romske porodice. U iste svrhe odobreno je 2.000 KM Vjekoslavu Laziću, 6.000 KM Delvi Omić i 2.500 KM Anti Budimiru, svi povratnici u Maglaj, u svrhu stvaranja minimalnih uslova za stanovanje. Općini Olovo doznačit će se 1.748 KM  za povratnika Safeta Karagu, u svrhu priključenja struje na objektu, te 14.300 KM za sufinansiranje projekta rekonstrukcije četiri stambena objekta povratnika srpske nacionalnosti u Olovo. U iste svrhe odobreno je i 3.000 KM Hasanu Hodžiću, povratniku u Žepče. Edinu Selimspahiću iz Zenice izdvojeno  je 2.000 KM za troškove izgradnje lifta sa transfera sredstava namijenjenih licima sa invaliditetom.

Iz resora Ministarstva za boračka pitanja jučer je odobreno 2.500 KM za dovršetak izgradnje spomen obilježja poginulim braniteljima 110.brigade HVO-a Usora. Za rješavanje stambenog pitanja Ziji Duriću 70.postotnom invalidu iz Zenice dodijeljeno je 20.000 KM, a za iste svrhe Almiri Tanasić, demobilisanoj braniteljki iz Olova 12.000 KM.

 

 

Press služba ZDK

O Tesanj Net