Odluke Vlade Zeničko-dobojskog kantona sa 42. sjednice

Danas je Vlada Zeničko-dobojskog kantona, na svojoj 42. sjednici, donijela Zaključak o pokretanju inicijative za izradu Izmjena i dopuna budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2011. godinu. Vlada je donijela i Zaključak kojim se nalaže svim budžetskim korisnicima da zbog neizvršavanja plana prihoda budžeta u 2011. godini zaustave stvaranje obaveza po tekućim transferima čiji iznosi nisu utvrđeni odgovarajućim zakonskim propisima i svih novih obaveza prema dobavljačima.

Po prijedlogu Ministarstva za boračka pitanja Vlada je danas donijela Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o dopunskim pravima branilaca i članova njihovih porodica. Ove izmjene, u najvećem broju, odnose se na usklađivanje sa istovjetnim zakonom na federalnom nivou.

Vlada je danas usvojila i Izvještaj o zdravstvenom stanju životinja u 2010. godini koji je sačinilo Ministarstvo za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu. Prema podacima iz ove Informacije, prošle godine najveća pažnja posvećivana je suzbijanju  bruceloze, zatim preventivnom cijepljenju životinja protiv crnog prišta i svinjske kuge, te bjesnila. Inače, od pregledanih 5.466 ovaca, koza, goveda i svinja na području Kantona, utvrđeno je da ukupno 11 životinja boluje od bruceloze, a žarišta bolesti bila su na području općina Kakanj i Zenica. Tokom 2010. godine izvršeno je cijepljenje 4.085 grla protiv crnog prišta, a protiv svinjske kuge ukupno 1.823 svinje. Kad je u pitanju bjesnilo,lani je protiv ove bolesti cijepljeno 4.105 pasa.

Iz resora ovog Ministarstva,  na današnjoj sjednici odobreno je 228.467 KM za 109 uzgajivača povrća u plastenicima i staklenicima sa područja Kantona. Inače, sredstva su dodijeljena prema inoviranim kriterijima u svrhu samozapošljavanja poljoprivrednika, pa je tako svakom registrovanom poljoprivrednom proizvođaču isplaćeno po 5 KM po metru kvadratnom plastenika/staklenika, a neregistriranima po 2 KM po metru kvadratnom.  Vlada je danas odobrila i 60.383 KM uzgajivačima konzumnih jaja pa je tako 10 registrovanih farmi sa područja Kantona dobilo ukupno 60.383 KM, a za pet vlasnika stada ovaca uginulih od napada vukova isplaćeno je 4.970 KM.

Na današnoj sjednici, Ministarstvo prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša prezentiralo je Program investiranja sredstava naplaćenih izdavanjem GSM licence za Federaciju BiH za prethodni period od pet godina, a koja su utrošena na rekonstrukcije i izgradnju putnih pravaca na području Zeničko-dobojskog kantona. Vlada je također donijela odluku da se odobri 25.000 KM za pomoć nastradalom stanovništvu u zemljotresu koji je 23. oktobra ove godine pogodio Tursku – regiju Van, uzrokujući velike ljudske gubitke i materijalnu štetu.

 

 

Press služba ZDK

O Tesanj Net