Pohod na 30. Papučke jaglace

Predstavnici PSD „ZMAJEVAC-684“ iz Tešnja, udruženo sa predstavnicima PSRU „NATURA“ Zenica, PSD „SMAJLOVAC“ Maglaj, PD „MLADOST“ Zenica, su 25.03.2012. godine, učestvovali na internacionalnom susretu planinara, na tradicionalnoj, ujedno i najvećoj planinarskoj manifestaciji u Hrvatskoj, Papučki jaglaci, koje organizira Hrvatsko planinarsko društvo “Sokolovac” i općina Velika.
Ove godine su to bili jubilarni XXX Papučki jaglaci, posvećeni Ivanu Jakovini, jednom od njihovih utemeljitelja.
Izletnicima i ljubiteljima prirode na raspolaganju je bilo sedam planinarskih staza različite dužine, težine i vremenskog trajanja, od dva-tri sata hoda po Papuku pa sve do Češljakovačkog visa ili Jankovca za one najupornije.
Naša ekipa je izabrala stazu: veličke livade – Duboka – Jankovac – Duboka – livade, te imali mnogo toga za vidjeti!

Staza je vodila kroz šumu koja je bila prepuna raznog cvijeća, a usput smo vidjeli Grob grofa Josipa Jankovića u spilji, vlasnika tada brojnih posjeda od Voćina do Virovitice.
Taj zaljubljenik u prirodu dolazi sredinom 19. stoljeća na svoj posjed odlučivši svoje zrele godine provesti uređujući jednu lijepu dolinu blizu vrha Papuka.
Na cilju smo došli do prelijepog planinskog jezera.
U blizini jezera se nalazi i tridesetmetarski vodopad koji se ruši u kanjon Kovačica, što je nešto uistinu prelijepo.
Na kraju moramo napomenuti da smo imali jako ljubazne domaćine, kojima se mnogo zahvaljujemo na gostoprimstvu.
Manifestacija je protekla u lijepom raspoloženji i prelijepom ambijentu parka prirode Papuk, što svjedoči i veliki broj fotografija koje smo napravili na ovom pohodu!
I ove godine po saznanjima organizatora, okupilo se preko 2000 planinara i ljubitelja prirode, koji su učestvovali na ovoj manifestaciji.
Čestitamo domaćinima na velikom jubileju i dobroj organizaciji!

Do sljedećeg planinarenja, VEDRO!!!

Predsjednik PSD „ZMAJEVAC-684“
Dženaid Brkić, prof.

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *