Zeničko-dobojskom kantonu 1,1 milion KM za zbrinjavanje infektivnog otpada

Ministarstvo prostornog uređenja, prometa i komunikacija i zaštite okoliša Zeničko-dobojskog kantona, kandidiranjem za sredstva Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH uspjelo je obezbijediti 1,1 milion KM za projekat: „Zbrinjavanje infektivnog otpada iz zdravstvene djelatnosti na području Zeničko-dobojskog kantona“.

Sredstva dobijena od Fonda za zaštitu okoliša iskoristit će se za kupovinu opreme koja će biti postavljena u Kantonalnoj bolnici Zenica, Općoj bolnici Tešanj, te u Domu zdravlja Zavidovići i u Domu zdravlja Visoko. Sa svoje strane, Vlada Zeničko-dobojskog kantona već je uradila idejne projekte za prilagođavanje postojećeg prostora za ove namjene u svakoj od pomenutih zdravstvenih ustanova. Uz to, Vlada Kantona će izdvojiti i neophodna sredstva za gradnju posebnog objekta u sklopu Kantonalne bolnice Zenica gdje će se vršiti zbrinjavanje infektivnog otpada. Ovim će biti riješen višegodišnji problem zbrinjavanja infektivnog otpada iz zdravstvenih ustanova s područja Kantona i uklonjene sve opasnosti po zdravlje građana i očuvanje životne sredine koje dolaze od ove vrste otpada.

Sutra, 03. 04. 2012. godine, (u 13,00 sati) u zgradi Vlade FBiH, u prisustvu premijera Federacije BiH i ministara federalne Vlade bit će obavljeno potpisivanje ugovora o finansiranju ovog i svih drugih odobrenih projekata od strane Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH.

 

Press služba ZDK

O Tesanj Net