Prva etnološka izložba Aiše Softić u našoj državi održana u Tešnju

U okviru manifestacije „Tešanjsko proljeće“ u organizaciji tešanjskog „Muzeja“ uz podršku Zemaljskog muzeja BiH i muzičke akademije iz Sarajeva održana je etnološka izložba „Sviram kako pjesma kazuje“ autorice dr.sc. Aiše Softić. O samoj izložbi prisutnim posjetiocima osim autorice govorili su, direktor Zemaljskog muzeja BiH Adnan Busuladžić, direktor JU „Muzej“ Tešanj prof. Jasmin Mandžukić i ministrica za obrazovanje, nauku, kulturu i sport u vladi Ze-do kantona Bernadeta Galijašević, koja je ujedno otvorila etnološku izložbu dr. Softić. Prvjenac izložbe dr. Softić bila je u Zagrebu 2008. godine a Tešanj je prvi grad u Bosni i Hercegovini kome je predstavljena etnološka izložba „Sviram kako pjesma kazuje“.

Moram kazati da izložba tradicionalnih muzičkih instrumenata BiH je prva etnološka izložba koja je gostovala u Hrvatskoj. To govori o njenom kvalitetu i njenoj intigrantnosti! Tešanj je nevjerovatna sredina koja jako drži do tradicije. Tešanj je grad koji se s poštovanjem mora spomenuti. Meni je žao što smo zbog prostora pokazali samo četvrtinu izložbe. Ova izložba je važna za edukciju i djece ali i nas odraslih. Mi se olahko odričemo različitih elemenata naše tradicije. Moramo biti svjesni da ništa nije samoniklo niti oslobođeno uticaja sa strane. Ovo je prostor gdje se uvijek živjelo zajedno i ti uticaji sa zapada i istoka su morali biti neminovni a oni su strujali i sa jedne i druge strane i prelamali se na našem prostoru. Pored onih autentičnih elemenata neminovno smo poprimali i izvjesne elemente koji su dolazili i sa istoka i zapada. Sve je to vidljivo u našoj tradiciji ali to našu tradiciju ne umanjuje već obogaćuje. Bilo bi van pameti reći da određeni instrumenti pripadaju samo muslimanskoj, pravoslavnoj ili katoličkoj muzičkoj tradiciji naše države, ti instrumenti pripadaju nama svima. Pjevalo se jednako i uz tamburu, i uz gusle i uz saz. Zaboravlje se da su bošnjački prvaci za vrijeme osmanske vladavine a i docnije za vrijeme zime, Ramazana, nabavljali profesionalne pjevače, koji su pjevali uz gusle. Ja pamtim da je u kući moga dede gostovao guslar pjevajući krajiške pjesme pjevajući o braći Hrnjicama i o Tali Ličaninu. Riječi su autorice izložbe dr.sc. Aiše Softić. I to trebamo spominjati i učiti!
Tokom izložbe posjetioce je zabavljao tešanjski sazlija Dedo Hadžiedhemović. Izložba „Sviram kako pjesma kazuje“ biće otvorena za posjetioce u „Dizdarevoj kuli“ na tešanjskoj Gradini u narednih dva mjeseca.

O Halid Fejzic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *