Jačanje lokalne demokratije LOD II

U Hotelu ‘Europe’ u Sarajevu, 24. aprila održana je završna radionica projekta kojeg finansira EU “Jačanje lokalne demokratije II – LOD II”, a na kojoj su predstavljeni rezultati projekta provedenog u 15 bosanskohercegovačkih općtina. Na radionici su prisustvovali načelnici partnerskih općtina i drugih jedinica lokalne samouprave, predstavnici organizacija civilnog društva, Ministarstva pravde BiH, Delegacije EU u BiH, Saveza općina/opština i gradova FBiH i RS i Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u BiH.

U ime Općine Tešanj, skupu je prisustvovao pomoćnik Općinskog načelnika Suad Huskić, koji je kroz prezentaciju prisutnima predstavio primjere vrlo pozitivnih iskustava Općine Tešanj u saradnji sa udruženjima građana i primjenom Lod metodologije. Prezentacija, kao i primjeri iz općine Tešanj ocijenjeni su uspješnim.

U ime udruženja koja su učestvovala u projektima radionici su prisustvovali i Almir Ramić iz udruženja Sehara, i Adnan Lihić iz udruženja Eko mladi.

Tokom radionice se razgovaralo i o poboljšanju postojećih mehanizama finansiranja riješiti problemi u lokalnim zajednicama. Rezultati ovih razgovora će se vidjeti u budućnosti prilikom primjene određenih evropskih standarda u dodjeljivanju budžetskih sredstava za provedbu projekata organizacija civilnog društva na lokalnom nivou.

Kako je najavljeno iz Delegacije EU u BiH, i od osoblja UNDP-a, vrlo skoro se može očekivati projekat LOD3, vrijednosti 2 miliona eura, za koji će moći aplicirati općine koje do sada nisu bile u projektu, ali i općine koje su sudjelovale u projektu LOD1 i LOD2.

O Press Opcine