Partnerski razgovor Vlade Zeničko-dobojskog kantona i kantonalnih sindikata o kolektivnim ugovorima

Partnerski  razgovor Vlade Zeničko-dobojskog kantona i kantonalnih sindikata o kolektivnim ugovorima

Jučer je održan sastanak članova Vlade Zeničko-dobojskog kantona sa članovima Kantonalnog odbora Saveza samostalnih sindikata Zeničko-dobojskog kantona kojeg su činili predstavnici pojedinih privrednih sistema, kantonalnih organa uprave i javnih preduzeća, te predstavnici obrazovanja i provosuđa s područja Kantona.  Tema sastanka bila je: Analiza provođenja kolektivnih ugovora 2000-2012.

U uvodnoj riječi Fikret Plevljak, premijer Zeničko-dobojskog kantona upoznao je prisutne sa osnovnim premisama na kojima Vlada želi nastaviti  socijalni dijalog sa predstavnicima svih granskih sindikata. On je također kazao da je Vlada izradila analizu dosadašnjeg provođenja kolektivnih ugovora,  što će biti dobra osnova za daljnji razgovor o kolektivnim ugovorima općenito te za kvalitetan nastavak socijalnog dijaloga. U skoro trosatnom otvorenom razgovoru tokom kojeg su i predstavnici Vlade i različitih granskih sindikata iskazali svoja viđenja o provođenju kolektivnih ugovora, na kraju su doneseni konkretni zaključci.

Prvi od njih odnosi se na to da se praksa ovakvih razgovora i sastanaka ubrzo nastavi u istom sastavu. Drugim zaključkom obje strane obavezale su se da formiraju zajednički pravni tim koji će odrediti pravne mogućnosti i podlogu za buduće zajedničko djelovanje Vlade i sindikata Zeničko-dobojskog kantona. Treći zaključak je da se napiše zajedničko pismo koje će biti upućeno Radnoj grupi za izmjeni zakona o pripadnosti javnih prihoda Federacije BiH, kojim će se ukazati na nepravednu raspodjelu i oštećenost Zeničko-dobojskog kantona kod sistema raspodjele javnih prihoda u FBiH. Uz to, pomenuti zajednički pravni tim treba odrediti šta su nadležnosti kantonalne vlasti kad je u pitanju izmjena pojedinih pravnih propisa, a u kojim oblastima su nadležni viši nivoi vlasti. U ovom drugom slučaju, Vlada i sindikat uputit će zajedničke inicijative za izmjene pravnih propisa i legislative.

Mirnes Isaković, predsjednik Saveza samostalnih sindikata Kantona kazao je, između ostalog, da raduje što je na ovom sastanku otvorena čitava lepeza pitanja, te da je jedino ispravno rješenje –dijalog vlasti i sindikata u kome Vlada Kantona respektuje sindikat kao ravnopravnog partnera u odlučivanju. Uz to, predstavnici granskih sindikata usaglasili su se sa stavom Vlade da se mora zajednički raditi, prije svega,  na punjenju budžeta, pa tek onda brinuti o njegovoj raspodjeli.

 

Press služba ZDK

O Tesanj Net