Apel načelnika Šišića povodom pomora ribe u Žarkovini kod Teslića

Datum: 24.08.2012

Broj: 02-25-4-2826/12
FEDERALNA UPRAVA ZA ISNPEKCIJE
Sarajevo
n/r g-din Ibrahim Tarik
([email protected])
INSPEKTORAT REPUBLIKE SRPSKE
Banja Luka
n/r g-din Živan Delić
([email protected])

Predmet: Pomor ribe, rijeka Usora, lokacija: Žarkovina, Teslić, dostavlja se,-

Poštovani,
dana 21.08.2012. godine, dogodio se veoma ozbiljan ekološki incident u području naselja Žarkovina, Teslić u kroitu rijeke Usore gdje je jato riba u cijelosti uginulo. Kako se radi o lokaciji gdje postoji ispusni vod kanalizacije od firme Dević i drugih, postoji osnovana sumnja da su iz kolektora ispuštene opasne materije koje su bila kobne po život ribe.
Općina Tešanj je i ranije otvarala ovo pitanje, kao i udruženja ribara vezanih za rijeku Usoru, jer boja koja se ispušta u korito rijeke je unosila stalni nemir. Rijeka Usora je od posebne važnosti za vodosnabdijevanja općina Tešanj, Usora i Doboj-Jug te smo posebno zainteresovani za očuvanje ekološki čiste rijeke Usore.
Događaj od 21.08.2012. godine je unio poseban nemir, i nužno je stvari ispitati u cjelosti i potpuno kako se incident ne bi ponovio, i nanio i veću štetu od ove koja se dogodila. Općinska uprava u Tešnju sa udruženjima ribara je razmatrala ovaj problem i odlučila istrajati do njegovog konačnog rješenja zajedno sa susjednim općinama, posebno Općinom Teslić i nadležnim organima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.
Stoga molimo sve adrese da nam odgovore na ovaj apel, i ukažu na najbolji put kojim bi došli do najbržeg rješenja.

Ilustracija događaja iz novina i elektornskih portala

TESLIĆKE NOVINE
Teslić: Pomor ribe u Usori
22/08/2012
Pomor ribe u Žarkovini kod Teslića

… „Pomor ribe se desio od žarkovačkog mosta pa nizvodno, od grada do žarkovačkog mosta nema pomora, najlakše je je oputžit destilaciju a ne stvarnog krivca“
… „zna se ko je to uradio ko i svake godine samo sto je ove godine vodostaj malen pa sve uginulo .. krivac je DEVIC TEKSTIL … koji je dobio zlatu plaketu kao najbolji poduzetnik ..“

… „sramota od teslicki vlasti da niko nista ne preduzima a ovo se desava godinama …“
Nacelnik Opcine Tesanj Fuad Sisic “Inspektori oćine Tešanj su uzeli uzorke vode i dali na laboratorijsku analizu, ali šteta je užasna napravljena. Da postoji odgovarajći okolinski zakon,
“Dević” bi isti dan bio zatvoren. Makar dok se sve ne istraži i ispita. Neko će, nadati se, i to dočekati ali ove ribe sigurno neće. Tragično!…“

Srpskacafe
Pomor ribe u Tesliću: “Moćnici kolo vode?”
22/08/2012
Pomor ribe u Žarkovini kod Teslića ovaj put mještane nije iznenadio. Kako kažu, ne dešava se prvi put. Oni su ogorčeni i nemoćni! Smatraju da je za ovaj pomor odgovorno tekstilno preduzeće „Dević“.
Slučaj su više puta prijavljivali komunanoj policiji, ali nekih značajnijih rezultata nije bilo. To dokazuje i ovaj, novi pomor ribe.
Mještanin iz Žarkovine, Milan Panić kaže da više ni sam ne zna šta da radi. Strahuje od zaraze, jer riba ima gadan miris kako kaže, te u večernjim časovima ne mogu ni sjediti u dvorištu ispred kuće. Na naše pitanje „Da li ste se žalili nadležnim institucijama?“ odgovara sa „Kome???“.
-Evo prošle godine je izlazila inspekcija. Ma svi su bili tu. Razgovaralo se i sa moćnicima da nadoknade štetu, a oni to nikada nisu uradili. Ne znam šta da kažem, izgleda da moćnici kolo vode. Ko ima pare može sve, a onaj ko nema, sirotinja može da umre, kaže ogorčeno Milan Panić.
Prema riječima predsjednice skupštine S.R.D. „Usora“, Branke Smiljanić još je i dobro ako sve ostane samo na pomoru ribe. Štetne materije i hemikalije mogle bi da ugroze i život svih ljudi u ovom mjestu.
-Dva ribočuvara i ja smo došli na lice mjesta i zatekli katastrofalnu situaciju. Na stotine pomorene ribe, smrad, ispod ispusta iz Dević tekstila, tako da jednostavno nismo znali šta da radimo. Uzeli smo uzorak vode, napravili 50 fotografija i obavijestili inspekciju, navodi Branka Smiljanić.
Ovakva situacija je nepodnošljiva i za ribare, kojih svake godine ima sve manje na spisku kaže ribočuvar Miloš Miladić iz Teslića.
-Dešavalo se ovo i prošle godine u sedmom i osmom mjestu. Mi smo i tada činili sve što je u našoj moći. Pozvali smo inspekciju, medije, ali velikog efekta nije bilo. Ribari žustro reaguju, istina i na mene se nekad istresu zbog ovakvog stanja kao što je sada. Ali ja sam nemoćan, rekao je ribočuvar Miloš Miladić.
Budući da mještani smatraju da je glavni krivac za pomor ribe tekstilno preduzeće „Dević“, uputili smo se na njihovu adresu. Prema riječima vlasnika ovog preduzeća, Nove Devića, oni
imaju svu potrebu dokumentaciju, koju su nam dali na uvid, da ovo preduzeće vodi računa o svojoj okolini i ekologiji.
I dok istraga traje, mještani ovog dijela Teslića i dalje neće moći bezbrižno da prolaze i koriste rijeku Usoru od dijela na kojem se nalaze odvodne cijevi i pomor ribe. Svi se nadaju da će ovaj put istraga komunalne policije u Tesliću ipak donijeti neke rezultate.

DOSTAVLJENO:
1. Naslovu
2. Sadudin Numanović, federalni vodoprivredni inspektor, [email protected]
3. Sejad Delić, direktor Agencije za vode rijeke Save, [email protected]
4. Mirsada Silajdžić, direktor Kantonalne uprave za inspekcije, [email protected]
5. Elvedina Delić, kantonalni inspektor za zaštitu okoline, [email protected]
6. Općina Teslić, Općinski načelnik, [email protected]
7. a/a

OPĆINSKI NAČELNIK
FUAD Šišić, dipl. ing. maš.

O Halid Fejzic

Jedan komentar

  1. I šta sad??

    Strategija opštine tešanj kaže da Usora treba da bude glavni izvor vodosnabdijevanja opštine.

    Valjda treba da se potušimo ko pilići.
    Da zavisimo od svakog hoće da se riješi svog smeća.

    Da sam ja na njihovom mjestu ja bi tu strategiju revidirao.

Komentariši