U Visokom 29. avgusta obilježen Dan Općine Visoko

U Visokom 29. avgusta obilježen Dan Općine Visoko

Premijer Fikret Plevljak prisustvovao je zvaničnom početku obilježavanja Dana Općine Visoko. U društvu predsjedavajućeg Općinskog vijeća Dalibora Tomičića i općinskog načelnika Muniba Alibegovića i predstavnika boračkih udruženja, premijer Plevljak je odao poštovanje i položio cvijeće na spomen- kosturnicu borcima NOAR-a u Gradskom parku i na spomen- obilježju šehidima i poginulim borcima 92- 95. u ulici Branilaca.

– Datum 29. avgust je veoma važan za Zeničko- dobojski kanton, Bosnu i Hercegovinu i cijeli region. Namjera nam je da provedemo potrebnu proceduru u kojoj ćemo ovaj datum ustanoviti kao Dan Zeničko- dobojskog kantona, a svi u našoj domovini BiH bi ga trebali obilježavati kao jedan od datuma koji potvrđuje hiljadugodišnju postojanost bosanske državnosti. Bosna je bila država sa grbom, zastavom i novcem kada to nisu bile mnoge današnje države u Evropi, pa i svijetu. To je naša vrijednost u vremenu kada nam se kontinuiramo spočitava državnost I opstojnost Bosne I Hercegovine, kazao je premijer Plevljak.

Svečana akademija, u povodu Dana Općine Visoko, održana je i Gradskom kinu, na kojoj su uručena godišnja priznanja. “Povelju Općine Visoko” su dobili: Abdulah Ahmić, penzionisani policijski službenik, Fuad Šećerović, professor matematike u “Gimnaziji Visoko” i Udruženje građana likovnih umjetnika “Likum 76”. “Povelja Općine Visoko za životno djelo” posthumno je dodijeljena armijskom generalnu Rasimu Deliću. “Povelja o proglašenju počasnim građaninom općine Visoko” dodijeljena je Nijazu Hastoru, vlasniku grupacije “Prevent”.

29. avgusta 1189. napisana je Povelja bosanskog Kulina bana. Povelja predstava najstariji očuvani bosanski državni dokument i najstariji državni dokument kod svih južnoslavenskih naroda i država. Pisana je na starobosanskom jeziku, bosanskim pismom- bosančicom.

 

 

Pres služba ZDK

O Tesanj Net