Vlada ZDK podržava istraživanja u visočkoj dolini piramida

Vlada ZDK podržava istraživanja u visočkoj dolini piramida

“Skrivena historija” naziv je treće međunarodne konferencije o piramidama koja je, ovih dana, u Visokom okupila istraživače i predavače iz Austrije, Italije, Velike Britanije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine i veliki broj novinarskih ekipa. Podršku su prisustvom iskazali premijer Fikret Plevljak i ambasador Pakistana u BiH Syed Khalid Amir Jafferya.

Konferencija, koju je otvorio Semir Osmanagić, osnivač Fondacije “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca”, održana je u sali Gradskog kina u Visokom. Okupljenima su se obratili istraživači i naučnici Klaus Dona iz Austrije, Filip Coppens iz Velike Britanije i Paolo Debertolis iz Italije govoreći o iskustvima u istraživanju bosanskih piramida.

Po riječima Osmanagića, Fondacija na ovakav način održava kontinuitet naučnog i interdisciplinarnog rada i pristupa istraživanjima.

– Ovo je projekat koji u Visoko dovodi brojne istraživače, naučnike, turiste i volontere. Mi ćemo nastaviti da na najpozitivniji način promoviramo Visoko, Bosnu I Hercegovinu i otkriće piramida. Ovogodišnja konferencija ima osam predavača, osam velikih naučnih i svjetskih imena iz oblasti istraživanja, kazao je Osmanagić.

Iskazujući podršku projektu istraživanja u visočkoj dolini piramida, premijer Fikret Plevljak je istakao da će Vlada ZDK nastaviti podržavati svaki projekat koji privlači turiste u Zeničko- dobojski kanton iz svih krajeva svijeta. Prema spoznajama i anketama svih 400 000 građana  na području Kantona trebamo dati svaku moguću podršku ovom projektu, istakao je premijer Plevljak.

– Probudite se, dođite u Visoko, u Visokom se nešto dešava, u Visokom se historija rješava. Ovim želim da pozovem ukupnu bosanskohercegovačku akademsku javnost i one koji su “za” i one koji su “protiv” da dođu u Visoko. Oni koji su „za” da doprinesu dokazivanju teze istraživanja, oni koji su “protiv” neka ulože svoje naučne i stručne sposobnosti da iznesu protuteze. U nauci je poznato da je i dokaz da nešto ne postoji, da je nemoguće, također dokaz.

Nakon obraćanja gostujućih naučnika, volonterima- učesnicima sedme smjene akcije „Mrav” uručeni su certifikati.

Pres služba ZDK

O Tesanj Net