Međunarodni dan mira obilježen na Bobovcu

Međunarodni dan mira obilježen na Bobovcu

Međunarodni dan mira, 21. septembar, obilježen je okupljanjem na platou ispred mauzoleja srednjovjekovnog grada Bobovac. Pored prisutnih predstavnika vjerskih zajednica, udruženja i građana Vareša, poruku mira sa Bobovca uputili su premijer Fikret Plevljak i ministar Mirko Trifunović podržavši peticiju predstavnika nevladinih organizacija iz Vareša za usvajanje Zakona o logorašima na nivou BiH.

Druženje je uljepšano koračnicama u izvedbi vojnog orkestra i izvornom pjesmom žena vareškog kraja odjevenih u narodne nošnje. Članovi Kluba ekstremnih sportova iz Vareša biciklima su prešli put od Bobovca do Sarajeva ponijevši simboličnu zakletvu miru i pozdrav iz ovog srednjovjekovnog grada. Druženje je završeno okupljanjem na izletištu Luke gdje je bila postavljena izložba rukotvorina i poslužen vojnički grah.

Inače, 21. septembar obilježava se kao Međunarodni dan mira, određen 1981. odlukom Skupštine Ujedinjenih Naroda. Obilježavajući Dan mira, Ujedinjeni narodi promoviraju svim nacijama mir u svijetu. Univerzalna poruka je “Neka mir prevlada na Zemlji, bar jedan dan mira i nenasilja”.

Pres služba ZDK

O Press sluzba ZDK