Domu zdravlja Visoko proširena zdravstvena djelatnost

 Domu zdravlja Visoko proširena zdravstvena djelatnost

U Ministarstva zdravstva Zeničko- dobojskog kantona, u četvrtak, Vasvija Šahinović, direktorica Doma zdravlja u Visokom, Bahrudin Hasanbašić, direktor Kantonalne bolnice Zenica i Senaid Begić, direktor Fonda zdravstvenog osiguranja ZDK, potpisali su Aneks Ugovora o proširenju zdravstvene djelatnosti Doma zdravlja u Visokom.

Aneks Ugovora obuhvata proširenje laboratorijske i ultrazvučne dijagnostike, a usluge ultrazvučne dijagnostike podrazumijevaju ultrazvuk štitne žlijezde, ultrazvuk srca i ultrazvuk prostate.

– Nakon šest mjeseci razgovora o visočkom Domu zdravlja kako bi zdravstvo približili pacijentima realiziramo namjeru proširenja zdravstvenih usluga za one usluge zbog kojih su pacijenti Visokog dolazili u Kantonalnu bolnicu u Zenicu. Ovo je korak približavanja zdravstva pacijentima, ne samo Visokog, nego i Breze, Olova i Vareša, kazala je ministrica Balorda.

Usluge predviđene Aneksom Ugovora će koristiti pacijenti koji podliježu obaveznom zdravstvenom osiguranju, a troškove će snositi Fond zdravstvenog osiguranja Zeničko- dobojskog kantona.

– Ovo je još jedan u nizu koraka da se Fond zdravstvenog osiguranja približi osiguranicima koji pune Fondove zdravstvenog osiguranja, kazao je direktor Begić.

Direktor bolnice Bahrudin Hasanbašić je istakao da su u Kantonalnoj bolnici Zenica svjesni da treba razvijati primarnu zdravstvenu zaštitu, da ljekar bude što bliže pacijentu, ali da to ne bude nauštrb razvoja i usavršavanja Kantonalne bolnice Zenica.

– Zahvaljujem se ministrici Balorda i direktoru Fonda Begiću što rade na realizaciji sedmogodišnjih zahtjeva stanovnika Visokog. Dosada nije bilo sluha, ali, evo, promjenom vlasti došli smo do rješavanja zahtjeva stanovnika Visokog. Obzirom da smo jedan od najopremljenijih Domova zdravlja u Federaciji BiH, željeli smo da možemo pružati dodatne usluge na zdravstvenu knjižicu, prije svega, za osigurana lica uz participaciju koju je odredio Fond. Ultrazvučna dijagnostika će se raditi po posebnom Ugovoru sa Kantonalnom bolnicom, kazala je direktorica Šahinović.

Pres služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *