Premijeri Plevljak i Nikšić u posjeti „Messer BH“ u Zenici

Premijeri Plevljak i Nikšić u posjeti „Messer BH“ u Zenici

Federalni premijer Nermin Nikšić i premijer ZDK Fikret Plevljak posjetili su „Messer BH“, fabriku za razlaganje kisika, u Zenici gdje su razgovarali sa Valentinom Ilievskim, generalnim direktorom. Tema susreta bilo je investiranje ove kompanije, koja je dosada u Zenici uložila milione eura, problemi u investiranju stranaca, te daljni koraci na olakšavanju privređivanja u Zeničko- dobojskom kantonu i Federaciji BiH.

-Mi smo ovdje 15 godina i ovo je prvi put da nam dođe u posjetu neki bh. zvaničnik. Razgovor je bio veoma koristan i uspješan i Vlada nam je ponudila punu podršku. Naše najveće prepreke su administrativne prirode. Strani investitori su ovdje voljni investirati, ali se mora raditi na olakšavanju procesa dobivanja radne dozvole i drugog, istakao je direktor Ilievski.

Po riječima premijera Plevljaka, Kantonalna vlada će pratiti sve napore koje čini Federalni premijer i Vlada Federacije BiH da se zajednički stvara što bolji ambijent, ne samo, u našem kantonu, nego, i u cijelog Federaciji BiH, kazao je premijer Plevljak.

– Svaki investitor koji je spreman da uloži u Federaicji BiH, koji je spreman da otvori bar jedno novo radno mjesto, spremni smo da čujemo sa kojim se problemima suočava. Kao što reče premijer Plevljak želimo stvoriti ambijent da ovakvih prepreka bude što manje. Tačno je da smo preuzeli Bijelu knjigu u kojoj stoji oko 360 predloženih mjera, od kojim smo otklonili oko 270. Prema izvještaju Vijeća stranih investitora dosada preduzete mjere osigurale uštede oko 100 miliona KM, kazao je premijer Nikšić, tokom zajedničke posjete sa premijerom.

Pres služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *