Vlada ZDK podržava projekat obrazovanju odraslih u BiH

Vlada ZDK podržava projekat obrazovanju odraslih u BiH

Na Vlašiću je, u petak, održana sesija sručne razmjene mišljenja na temu „Validiranje informalno stečenih kompetencija“ u okviru GIZ- projekta „Podrška obrazovanju odraslih u BiH“ na kojoj su, između ostalih, učestvovali i predstavnici Ministarstava za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, Službi za zapošljavanje, Privrednih komora oba entiteta. U ime Vlade Zeničko- dobojskog kantona sesiji su prisustvovali premijer Fikret Plevljak sa ministrima Mirkom Trifunovićem i Rafom Seferovićem.

Projekat se provodi na području Zeničko- dobojskog kantona, Banjalučkoj i Sarajevskoj regiji, koja obuhvata Kanton Sarajevo i Istočno Sarajevo s ciljem da obrazovanje odraslih u formalnom, neformalnom i informalnom segmentu BiH bude poboljšano u odnosu na socijalne i privredne svrhe.

– ZDK pruža podršku ovom projektu i učestvovat ćemo u svim segmentima koji mogu rezultirati pomacima u oblasti obrazovanja, a potom i zapošljavanja odraslih osoba, istakao je premijer Plevljak.

U evidenciji Službe za zapošljavanje ZDK, krajem prošle godine, prijavljeno je 2 153 nepismenih osoba, koje nemaju završen niti jedan razred osnovne škole, 21 276 NK radnika i 7 040 osoba koje nisu završile osnovnu školu. U Zeničko- dobojskom kantonu naknadno obrazovanje mogu pružiti samo osnovne škole, tako da je u školskoj 2010/ 11. godini 96 odraslih osoba naknadno završilo osnovnu školu.

Inače, projekat „Podrška obrazovanju odraslih u BiH“ se finansira sa oko 2, 7 miliona eura iz sredstava Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj Njemačke (BMZ) i Švicarske agencije za saradnju i razvoj (SDC). Politički partner u BiH je Ministarstvo civilnih poslova, a provodi se i radna linija „Certificiranje informalno stečenih kompetencija“.

Pres služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *