Predstavnici Globalnog fonda za borbu protiv AIDS- a, tuberkuloze i malarije u ZDK

Predstavnici Globalnog fonda za borbu protiv AIDS- a, tuberkuloze i malarije u ZDK

U posjeti Ministarstvu zdravstva Zeničko- dobojskog kantona, u srijedu, boravili su predstavnici Globalnog fonda za borbu protiv AIDS- a, tuberkuloze i malarije Lindsey Cole, Green Light Comitte- a Askar Jedibayev, GFTAM- a Sergej Polovinkin i predstavnica UNDP-a Jasmina Islambegović.

Posjeta je upriličena u okviru prijekta „Jačanje DOTS strategije i unaprijeđenje Programa borbe protiv tuberkuloze uključujući multirezistentnu tuberkulozu i kontrolu infekcije u BiH“, koji finansira Globalni fond za borbu protiv AIDS- a, tuberkuloze i malarije.

Posjeta ja započela susretom sa ministricom zdravstva Senkom Balorda, koja je posljednjih godina jedan od dva saradnika Svjetske zdravstvene organizacije za tuberkulozu sa područja Zeničko- dobojskog kantona. Tokom susreta razgovaralo se o radu sa HIV pozitivnim osobama u Zeničko- dobojskom kantonu, o radu Zavoda za borbu ptoriv bolesti ovisnosti obzirom da UNDP snosi troškove za nabavku metadona, o oboljelima od tuberkuloze. Ministrica Balorda je istakla da se u Općoj bolnici Tešanj počeo raditi kvantiferon test.

Gosti su potom posjetili Kantonalnu bolnicu Zenica, tačnije TB laboratoriju biosigurnosnog nivoa dva, čiju rekonstrukciju snosi GFTM, Detox centar i Centar za dobrovoljno savjetovanje i testiranje koji su rekonstruirani sredstvima GFTM- a. UNDP je donatoru dostavio zahtjev za odobrenje nastavka projekta za narednu godinu u okviru kojeg je predviđena nabavka dijela opreme za mikrobiološku laboratoriju Kantonalne bolnice Zenica.

Potom je upriličena posjeta Kaznenopopravnom zavodu Zenica, susret sa članovima mobilnog tima Crvenog križa ZDK koji finansira GFATM, posjeta TB medijatorima u romskim zajednicama, NVO Margina drop in centar i TB i HIV centru u Kaknju NVO Romalen.

Pres služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *