Odluke Vlade Zeničko-dobojskog kantona sa 83. sjednice

Odluke Vlade Zeničko-dobojskog kantona sa 83. sjednice

Na danas održanoj sjednici, Vlada Zeničko-dobojskog kantona usvojila je Zaključak o prihvatanju stavova obrađivača (Ministarstva za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu) za korekciju Nacrta Zakona o šumama koji je u proceduri donošenja i bit će upućen kantonalnoj Skupštini na razmatranje. Iz resora ovog ministarstva, danas je usvojena Informacija i stav resornog ministarstva po aktu J.P. „Šumsko-privredno društvo Zeničko-dobojskog kantona“ d.o.o. Zavidovići, a u vezi sa učešćem i ulogom ovog preduzeća u suzbijanju požara koji su bili naročito izraženi tokom proteklog ljetnjeg perioda. U Informaciji je još jednom podvučeno da se moraju primjenjivati važeći zakoni o požarima i vatrogastvu te da se zaduže nadležni inspekcijski organi da provedu kontrolu svih koji su zaduženi za zaštitu šuma od požara.

Na ovoj sjednici Vlada je,kao jedan od osnivača, odbila dati saglasnost na Statut Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo iz više razloga, a jedan od njih je što pacijenti sa područja Zeničko-dobojskog kantona plaćaju više cijene za liječenje od pacijenata Kantona Sarajevo, iako je Zeničko-dobojski kanton jedan od osnivača ove zdravstvene ustanove i tretman pacijenata bi se trebao odvijati pod ravnopravnim uslovima. S obzirom na to da su i sve zdravstvene ustanove sa područja Zeničko-dobojskog kantona nedavno donijele nove statute zbog izmjena zakonskih akata višeg nivoa, to je Vlada Kantona, kao osnivač ovih ustanova, danas dala saglasnost na ove akte: Kantonalnoj bolnici Zenica, Zavodu za javno zdravstvo, Zavodu za medicinu rada i sportsku medicinu te Zavodu za bolesti ovisnosti Zeničko-dobojskog kantona.

Na prijedlog Ministarstva finansija, Vlada je usvojila i termin-plan za izradu Nacrta i Prijedloga Budžeta Zeničko-dobojskog kantona za 2013. godinu,kojim su precizirani rokovi izrade ovog akta te predviđeni termini za javnu raspravu i održavanje sjednica skupštine, kako bi budžet Kantona za 2013. bio usvojen prije kraja ove kalendarske godine. Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta, danas je dato zaduženje školskim odborima svih osnovnih i srednjih škola na području Zeničko-dobojskog kantona u kojima nisu okončane provedene procedure izbora i imenovanja direktora/ravnatelja škola da se pristupi procedurama izbora i imenovanja direktora škola u skladu sa Zakonom o osnovnoj i Zakonom o srednjoj školi Zeničko-dobojskog kantona.

Kad je u pitanju odobravanje sredstava, na 83. sjednici Vlada je,na prijedlog Ministarstva za rad, socijalnu politiku i izbjeglice, dala saglasnost na projekat „Dnevni centar za djecu i odrasle osobe sa posebnim potrebama u Visokom“ i odobrila 24.000 KM u ove svrhe. Uz to, odobreno je 1.500 KM BZK „Preporod“ Zenica za organizaciju 16. bajramskog malonogometnog turnira. Na prijedlog ovog Ministarstva  Fadilu Cvrku, povratniku u Općinu Rogatica, za ugradnju doniranog materijala za obnovu ratom porušenog stambenog objekta odobreno je 3.000 KM. Ministarstvo za boračka pitanja predložilo je, a Vlada usvojila prijedlog da se Općini Olovo dodijeli 11.000 KM za dovršetak izgradnje centralnog spomen-obilježja.

Press služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *