Pismo premijera ZDK Fikreta Plevljaka upućeno ministru vanjskih poslova BiH Zlatku Lagumdžiji

Pismo premijera ZDK Fikreta Plevljaka upućeno ministru vanjskih poslova BiH Zlatku Lagumdžiji

Poštovani ministre Lagumdžija,

ne mogu da ostanem imun na sinoćnja dešavanja tokom Vašeg gostovanja u informativnoj emisiji Federalne televizije. Nisam imun ni kao premijer Zeničko- dobojskog kantona, niti kao član Socijaldemokratske partije BiH, a pogotovo nisam imun kao čovjek.

Želim, prije svega, da Vam izrazim svoju podršku u naporima da kreirate bolje političke, ekonomske i svake druge prilike u našoj lijepoj domovini Bosni i Hercegovini. S druge strane, želim da izrazim veliku tugu što smo se doveli u situaciju da samo senzacija plijeni pažnju i pojedincima, začuđujuće, predstavlja osobnu satisfakciju. U bh. društvu kada u svoj kompleksnosti svakodnevnice pokušavamo utkati put dostojanstvenijeg života, jednostavno, ne mogu da shvatim da smo izgubili svaki vid razumnosti, tolerantnosti, suosjećanja, dobrodušnosti i čovječnosti.

Duboko žalim što je u našoj domovini postala svakodnevna pojava da oni kojima bi profesionalni zadatak trebao biti da učestvuju u informiranju, kreiranju, pa i educiranju o vrijednostima tradicionalnog i savremenog društva postaju puleni, u najmanju ruku, upitno profesionalnih pretpostavljenih kako bi, po ko zna koji put, doprinijeli da idemo dva koraka unazad, umjesto, pa makar, i pola koraka naprijed u približavanju jedinstvenih težnji da građani naše domovine Bosne i Hercegovine budu sretniji u ovoj napaćenoj zemlji.

Nikada nije bilo sramota ne znati, ali je uvijek bila velika sramota ne pitati. Zato mislim da je najveća čovjekova sramota suludo udarati, ogovarati i napadati ne dopuštajući da, makar, jedna zraka sunca dopre do našeg lica donoseći nam, za početak, trenutak nade da možemo biti bolji i da će nam sutra donijeti nešto lijepo.

Zato sam tužan što ne šutimo dok zaista ne saznamo, što okrećemo glavu umjesto da pomognemo, što se smijemo tuđoj muci ne osjećajući, bar na trenutak, da ta muka, već sutra, može zagrliti nas. Tužan sam što smo zaboravili iskazivati elementarno poštovanje i ljubaznost u komunikaciji. Znam da pojedinci neznanje najbolje sakrivaju napadom, a samo istinski profesionalci istraživanjem i utvđenim postulatima javnog komuniciranja dolaze do pravih odgovora.

Poštovani ministre Lagumdžija,

čvrsto vjerujem da u našoj lijepoj domovini Bosni i Hercegovini žive ljudi koji i dalje žive životom protkanim vrijednostima ljubavi, poštovanja i tolerancije. Senzacionalistički i površni nastupi će biti prošlost i osnovne norme ljudskog i profesionalnog ponašanja opet će biti jedine validne. Molim Vas da Vi i Vaši saradnici istrajete u ovim teškim naporima za istinu i bolju Bosnu i Hercegovinu. Želim Vam da što prije povratite snagu i ubrzo ponovo budete u „mašini“ koja će, u budućnosti, pokazati da je bila teška za upravljati, ali da je bila jedina ispravna. Molim Vas da u tim naporima računate i na mene.

S mojim iskrenim poštovanjem i uvažavanjem

 

PREMIJER

mr. sci. Fikret Plevljak

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *