Vlada ZDK i OSCE organizirali seminar o odnosima s javnošću

Vlada ZDK i OSCE organizirali seminar o odnosima s javnošću

Jučer je za članove Vlade Zeničko-dobojskog kantona organizovana tematska obuka o odnosima s javnošću i komunikaciji, u organizaciji Vlade Kantona i Misije OSCE-a u BiH. Na početku, premijera i članove Vlade te prisutne pomoćnike ministara i sekretare ministarstava, pozdravila je Nina Suomalainen (Suomalajnen) zamjenica šefa Misije OSCE-a u BiH. Ona je, prije svega, pohvalila inicijativu premijera i Vlade ZDK da unaprijede postojeću komunikaciju između građana i kantonalne administracije.

Zahvaljujući OSCE-u na organizovanju treće po redu radionice za članove Vlade ZDK, premijer Fikret Plevljak kazao je da kroz ovu edukaciju državni službenici moraju povećati svoje lične sposobnosti i znanja kako bi mogli da bolje služe građanima i Vladi. Ove vještine moramo koristiti i za team building, kazao je premijer i nastavio:

– S obzirom da želimo unaprijediti metode komunikacije, jasno je da moramo razvijati takve odnose s građanima da oni čuju poruke koje im šaljemo a da istovremeno mi možemo čuti ono što građani žele da kažu nama, kako bismo još bolje radili u njihovom interesu. Komunikacija je, u biti, cijeli naš život, a današnja tema – primjena efikasnog dijaloga s građanima u praksi ima za cilj da poboljša sve postojeće vidove internog i eksternog komuniciranja.

Predavač na ovoj radionici bio je prof. dr. Zoran Tomić, komunikolog koji je na početku pohvalio Zeničko-dobojski kanton koji već godinama ima jednu od najboljih Press službi i dokumenata u ovoj oblasti – Strategije za odnose s javnošću u FBiH te MUP ZDK za njihov rad sa lokalnom zajednicom. Tokom radionice, nakon što su službenici ministarstava prezentirali način internog i eksternog komuniciranja, komunikolog Tomić je pohvalio takav način rada, dodavši kako bi trebalo u svakom ministarstvu uspostaviti korisničke grupe koje su vezane za rad tih ministarstava. Daljnji tok radionice bio je posvećen unapređivanju postojećih vještina državnih službenika u svim oblicima komunikacije, jer su istraživanja, provedena u organima uprave na svim nivoima vlasti, pokazala da 55 odsto ispitanika ne shvata važnost odnosa s javnošću u društvu općenito.

Press služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *