Podrška poboljšanja rada i nadzora notarske službe u jugoistočnoj Evropi

Podrška poboljšanja rada i nadzora notarske službe u jugoistočnoj Evropi

U Zenici je od 11. do 14. novembra provedena edukacija kontrolora u organizaciji Notarske komore FBiH i Ministarstva pravde, a u saradnji sa njemačkim društvom za međunarodnu saradnju GIZ. To je rezultat dogovora prethodnog okupljanja u Cavtatu, kada je istaknuto da se edukacije obave u Zenici, a da se prve kontrole notarskih ureda izvrše na području Zeničko-dobojskog kantona.

Otvaranju skupa je prisustvovao premijer Fikret Plevljak u pratnji ministrice za pravosuđe i upravu Romane Brkić, a u trodnevnom radu učestvovali su prof. dr. Helmut Weingartner, koji se 30 godina bavi nadzorom i kontrolom rada notara i Sefedin Suljević, predsjednik Notarske komore Federacije BiH.

 

– Prava reforma ili unaprijeđenje stanja prava i pravde, pri čemu između ova dva pojma pratim jasnu razliku, je veoma važna za građane BiH ali i za građane regiona. Nažalost, u BiH se ne možemo pohvaliti velikim brojem dobrih zakona. Imamo ih zakona, ali je većina njih sporna, da li radi toga što na neodgovarajući način tretiraju oblast zbog koje su doneseni, da li radi toga što su nejasni I dvosmisleni, čak neki i neprovodivi u praksi. Pokušavamo da otklonimo te negativnosti i dovedemo na nivo koji će biti od koristi našim građanima. Ništa ovo neće imati smisla ako naši građani neće bolje živjeti i ako neće osjećati pomake od ovoga što radimo, istakao je premijer Plevljak na otvaranju skupa u Zenici.

U podršci poboljšanja rada i nadzora notarske službe, govorilo se o teoretskom upoznavanju sa značenjem i ulogom kontrolora, a istaknute su i najznačajnije anomalije u radu notara koje su evidentirane kao najčešće, te je izvršena simulacija kontrole u notarskom uredu.

 

Pres služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *