Ministar Bošnjak u posjeti žepačkim farmerima

Ministar Bošnjak u posjeti žepačkim farmerima

Danas je Bojan Bošnjak, ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu posjetio Farmu muznih krava „Pranjaš“ Žepče. U razgovoru sa vlasnikom Farme Marjanom Tadićem, ministar Bošnjak informiran je o postojećoj situaciji u oblasti otkupa mlijeka i uzgoja muznih krava. Naime, na ovoj farmi 35 krava mjesečno se dobije od 11.000 do 15.000 litara mlijeka koje se u cijelosti plasira Zeničkoj industriji mlijeka.

Ministar Bošnjak kazao je ovom prilikom da kantonalna Vlada daje podsticaje za ovu vrstu proizvodnje, i oni iznose 200 KM po jednom grlu, dok resorno federalno ministarstvo daje direktne podsticaje za proizvodnju mlijeka u iznosu od 0,22 KM po litri. Marijan Tadić, vlasnik farme Pranjaš kazao je kako su poticaji sa federalnog nivoa neredovni i nedovoljni za daljnje proširenje proizvodnje, a upravo tome i teži ovaj farmer jer ima još jednu slobodnu štalu gdje je namjeravao smjestiti još muznih krava. Zahvalio je Vladi Zeničko-dobojskog kantona i resornom kantonalnom ministarstvu na isplati podsticaja i drugim mjerama kojima Vlada podstiče ovu vrstu proizvodnje.

Nakon  farme  Pranjaš, ministar Bošnjak posjetio je i Marjana Lukića, individualnog proizvođača tzv. muškatne tikve „Butternut“ koja je uzgojena na organski način i izuzetno tražena na evropskom tržištu. Međutim, zbog toga što se radi o nepoznatoj vrsti tikve na ovim prostorima, ovaj proizvođač nailazi na brojne carinske prepreke prilikom pokušaja da izveze preko granice ovaj svoj proizvod. Stoga je tražio pomoć i podršku resornog kantonalnog ministarstva kako bi uspio plasirati ovu vrstu tikve koja ima izuzetno široku primjenu u proizvodnji sokova i džemova na evropskom tržištu.Trenutno je uskladištio 20 tona ove vrste tikve u hladnjači kako ne bi propao cjelokupan urod. Ministar Bošnjak obećao je da će pomoći ovom poljoprivredniku da se razriješe zakonske nejasnoće u vezi sa izvozom ovog proizvoda.

 

Press služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *