Posjeta Parlamentu BiH

Dječiji/omladinski parlament općine Tešanj je 15.11.2012.godine, u okviru svog godišnjeg plana rada, posjetio Parlament BiH. Domaćin toj posjeti je bio g-din Šemsudin Mehmedović, parlamentarni zastupnik i mr. Muhamed Jugo, voditelj programa Otvoreni parlament. U okviru posjete naši mladi parlamentarci su se upoznali sa strukturom i organizacijom rada oba doma parlamenta, kao i sa načinom rada, donošenja odluka i zakona. Učenici su postavljali niz pitanja na koje su dobili odgovore. Posebno ih je zanimalo kako se postaje zastupnikom, koga on predstavlja, šta konkretno radi i druga pitanja o funkcionisanju BiH kao države, te kakve su perspektive za mlade. Nakon prezentacije rada Parlamenta i razgovora sa domaćinima učenici su obišli sale i radne prostorije pojedinih parlamentarnih tijela.

Pokrovitelj odlaska učenika u Sarajevo je Općina Tešanj u okviru podrške radu Dječijeg/omladinskog parlamenta. Pored 25 mladih parlamentaraca u posjetu su putovali i neki članovi partnera D/OP-a, tj. Eko-mladi Tešanj i EU-pokret Jelah.

Nakon posjete Parlamentu BiH grupa je posjetila i mezarje prvog predsjednika Bosne i Hercegovine, rahmetli Alije Izetbegovića.

Programske aktivnosti D/OP-a općine Tešanj u sazivu 2011/12.godina se privode kraju, završna izvještajna sjednica će se održati početkom decembra mjeseca, kada će biti izabran i novi saziv, po ranije utvđenoj metodologiji, a u saradnji sa svim osnovnim i srednjim školama općine Tešanj. Predsjednik aktuelnog saziva je Hadžikadunić Mediha, dok su koordinatori prof. Izudin Karahmet iz OŠ-a, prof. Senaida Karagić iz SŠ i doc.dr.Ismar Alagić ispred Općine.

DJEČIJI/OMLADINSKI PARLAMENT

(opcina-tesanj.ba)

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *