Odluke Vlade Zeničko-dobojskog kantona sa 90. sjednice

Odluke Vlade Zeničko-dobojskog kantona sa 90. sjednice

Vlada Zeničko-dobojskog kantona na svojoj 90. sjednici održanoj jučer, prihvatila je inicijativu Općinskog pravobranilaštva Kakanj za donošenje izmjena Zakona o porezu na promet nekretnina. Razlog je u tome što poreski uredi obračunavaju porez na promet nekretnina općinama koje vrše promet tim nekretninama, a prihod od tog poreza je općinski prihod.Tako općina plaća porez i sama sebi vrši uplatu, ali ukoliko je ne izvrši, onda poreska uprava vrši prinudnu naplatu. S obzirom na to da se radi o malim izmjenama ovog Zakona, predlaže se da ovaj zakon ide u skupštinsku proceduru po skraćenom postupku. Na prijedlog Ministarstva finansija Vlada je danas utvrdila Plan novčanih tokova  budžeta za mjesec decembar 2012. godine kojim i dalje važi princip da se sredstva iz budžeta troše samo onoliko koliki je i priliv. Uz to, budžetskim korisnicima i dalje nije dozvoljeno da stvaraju obaveze odnosno rashode, ako oni nisu ranije odobreni.

Vlada je jučer dala saglasnost na tekst Sporazuma o saradnji na poslovima evropskih integracija između Vlade Federacije BiH i Vlade Zeničko-dobojskog kantona. Ovaj Sporazum im za cilj  uspostavu zajedničkog djelovanja svih kantona sa Vladom FBiH na usklađivanju pravnog sistema sa Evropskom unijom, u skladu sa Privremenim sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju i Mapi puta.

Vlada Federacije dostavila je svim kantonalnim vladama na razmatranje Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti od požara i vatrogastvu pa su nadležna kantonalna ministarstva i uprave dale svoja mišljenja na izmjene ovog zakona kojim se predviđa 0,5 odsto ukupnih godišnjih  prihoda budžeta kantona za finansiranje ove djelatnosti.S obzirom na to da bi naš Kanton morao izdvojiti 1,4 miliona KM godišnje, Ministarstvo finansija predložilo je da taj iznos bude do 0,1 odsto budžeta za tekuću godinu.

Na ovoj sjednici Vlada Kantona je utvrdila da članovima Nadzornog odbora „RMK Promet“-a, čiji je Vlada 60-postotni vlasnik, ističe mandat u narednom mjesecu pa je potrebno započeti proceduru izbora novih članova. Na prijedlog Ministarstva za boračka pitanja, danas je odobreno 15.000 KM Mirsadu Škapuroviću, 70.-postotnom RVI za kupovinu stana. Na prijedlog Ministarstva obrazovanja, nauke, kulture i sporta danas je Vlada imenovala Ilijasa Hodžića, profesora fizike za direktora Prve gimnazije u Zenici.

 

Press služba ZDK

 

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *