Podrška obilježavanju Međunarodnih 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

Podrška obilježavanju Međunarodnih 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama

Premijer Fikret Plevljak i ministri u Vladi Zeničko- dobojskog kantona podržavaju borbu za smanjenje svih oblika nasilja nad ženama i djevojčicama noseći bijele vrpce, koje je osigurao Gender centar FBiH.

Nasilje u porodici, a posebno nasilje nad ženama i djecom prisutno je u svim zemljama svijeta bez obzira na njihovu ekonomsku snagu, demokratsku tradiciju, stepen razvijenosti obrazovnog sistema ili kulture. Radi se o globalnoj pojavi koja predstavlja jedan od najraširenijih oblika kršenja ljudskih prava. Tako je Generalna Skupština UN 1999. Rezolucijom 54/134 proglasila 25. novembar Međunarodnim danom borbe protiv nasilja nad ženama. Ovaj datum je prvi dan međunarodne kampanje obilježavanja 16 dana aktivizma protiv nasilja na d ženama i traje do 10. decembra.

Podrška muškaraca ovoj kampanji je nošenje bijele vrpce koja ustvari predstavlja muško NE nasilju nad ženama. Nošenjem bijele vrpce, muškarci se obavezuju da nikada ne počine, opravdaju ili prešute nasilje nad ženama i djevojčicama. Mnogobrojne međunarodne organizacije u BiH i Gender centar Federacije BiH u periodu od 25. novembra do 10. decembra preuzimat će brojne aktivnosti čiji je cilj podizanje svijesti o uticaju nasilja, kako na porodicu, tako i na širu zajednicu.

Gender centar Federacije BiH poziva sve muške predstavnike izvršne vlasti da u ovom periodu nose bijelu vrpcu i na taj način podrže borbu za smanjenje svih oblika nasilja nas ženama i djevojčicama, stoji u pismu direktorice Gender centra Ane Vuković upućenom premijeru ZDK Fikretu Plevljaku.

Pres služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *