Ministarstvo za boračka pitanja ZDK uručilo invalidska kolica

Ministarstvo za boračka pitanja ZDK uručilo invalidska kolica

U sjedištu ZDK, ministar Ekrem Tuka je uručio aktivna invalidska kolica na mehanički pogon, elektromotorna kolica i invalidski skuter za 32 paraplegičara sa područja Zeničko- dobojskog kantona.

Dodjela je realizirana nakon to je Vlada Zeničko- dobojskog kantona donijela Zaključak o odobravanju 175 000 KM na ime sufinansiranja nabavke trideset komada aktivnih invalidskih kolica na mehanički pogon, jednih elektromotornih invalidskih kolica i invalidskog skutera na električni pogon, te četrdesetsedam komada antidekubitalnih jastuka za potrebe RVI- paraplegičara sa područja Zeničko- dobojskog kantona.

-Pored invalidskih kolica, mi smo odobrili sredstva i za nabavku antidekubitalnih jastuka. Korisnici jastuka, koje smo nabavili putem tendera, nisu zadovoljni i zato smo se opredjeliti da sami mogu birati jastuke koji im odgovaraju. Već u januaru naredne godine ćemo odobriti sredstva za nabavku jastuka, iako smo izvršili nabavku u toku ove godine. Vlada se opredijelila za dodatno odobravanje 150 000KM za nabavku i drugih pomagala za ovu kategoriju stanovništva, uvažavajući njihove potrebe, istakao je minister Tuka.

Inače, Odlukom o obimu prava na korištenje i drugih pomagala, zubnoprotetske pomoći i zubnoprotetskih nadomjestaka i endoproteza, utvrđen je rok korištenja aktivnih invalidskih kolica 48 mjeseci. Zavod za zdravstveno osiguranje učestvuje u nabavci aktivnih kolica na mehanički pogon u iznosu 800 KM po komadu, što je nedovoljno za nabavku kolica one kvalitete koju zahtjevaju RVI- paraplegičari.

Pres služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *