Ministrica Brkić posjetila Općinski sud Tešanj

Ministrica Brkić posjetila Općinski sud Tešanj

Ministrica za pravosuđe i upravu Romana Brkić razgovarala je sa članovima kolegija Općinskog suda u Tešnju o stanju u ovoj sudskoj instituciji po završetku godine. Predsjednik suda Zdravko Popović izrazio je zadovoljstvo uvjetima rada i radom sudija, koji ispunjavaju propisane norme, ali je istovremeno ukazao na potrebu za popunjavanjem radnog mjesta sekretara, te izrazio zabrinutost zbog prokišnjavanja krova i zbog posljedica poplave koja se desila u januaru prošle godine.

-Mi smo već poduzeli određene mjere. Počeli su sanacioni radovi, a planirat ćemo i ugradnju grijača u oluke kako bi se krov trajno sanirao, istakla je ministrica Brkić.

Razgovaralo se i o problematici statusa stručnih saradnika koje, na period šest godina, imenuje Visoko sudsko tužilačko vijeće. Prvoj grupi su već istekli mandati. Iako sudovi imaju potrebu za popunjavanjem ovih radnih mjesta, za koje su većinom i raspisani konkursi, prema stavu VSTV-a prijave isti pravnici ne mogu obavljali ove poslove. Naime, zakonom nije regulirano da se isti pravnici, a nakon isteka mandata, mogu ponovo imenovati. Ministarstvo za pravosuđe i upravu ZDK će poduzeti sve aktivnosti kako bi se ove nelogičnosti otklonile, ako bude potrebno i pokrenuti inicijativu za izmjene određenih propisa.

Ministrica Brkić je razgovarala sa članovima kolegija Općinskog suda u Tešnju i o stvaranju uvjeta za izricanje alternativne krivično-pravne sankcije „rad za opće dobro na slobodi“. Ministarstvo je obezbjedilo skoro sve preduslove i izricanje ovakvih sankcija moglo bi se početi realizirati u narednim mjesecima.

Pres služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *