Vlada ZDK na prezentaciji “MANN+HUMMEL BA” u Zenici

Vlada ZDK na prezentaciji “MANN+HUMMEL BA” u Zenici

Tešanjski proizvođač filtera i komponenti za automobilsku industriju „MANN+HUMMEL BA“ prezentirao je, u ponedjeljak, u Zenici poslovnim partnerima proizvodni program. Premijer Fikret Plevljak je, u ime Vlade ZDK, uputio punu podršku ovom tešanjskom izvozniku na putu novih poslovnih uspjeha, ističući da će Zeničko- dobojski kanton istrajati na donošenju novog Zakona kojim će olakšati poslovanje kompanijama i omogućiti bolji ambijent za privredna ulaganja.

-Sreća je da imamo, na svom području, kompaniju kakva je MANN+HUMMEL BA. Nažalost, niko dosada nije uspio da poboljša poslovni ambijent da bismo opravdali ulaganja svih dobrih kompanija na području Zeničko- dobojskog kantona. Nadam se da ćemo, u narednom periodu, na tom planu, uspjeti napraviti veće pomake. Šta, u svemu tome, treba uraditi Kanton? Sarađivati sa privrednicima, iskustva privrednika snažno i konstruktivno prenositi na više nivoe vlasti. Kao najveći izvoznik ZDK ima, ne samo pravo, nego, i obavezu da to čini. Krajnji cilj je stvaranje konkuretne prednosti na globalnom tržištu. Imamo zadovoljstvo biti u društvu kompanije iz Tešnja koja je, uprkos svemu, dostigla i uspješno održava nivo proizvodnje, nivo rasta, razvoja i produktivnosti koje su u skladu sa najboljim evropskim praksama, uz to, ima maksimalne standarde u domenu društvene i ekološke svijesti. U Zeničko- dobojskom kantonu znamo za društvenu odgovornost i imamo veoma dobru saradnju sa MANN+HUMMEL- om, a vi u Tešnju osjećate ekološku odgovornost MANN+HUMMEL-a. Radi ovakve kompanije i svih ostalih kompanija u Kantonu, u inozemnom i domaćem vlasništvu, Vlada ZDK će učiniti nešto što dosada nije učinjeno. Pokrenut ćemo pravno- formalno ispravnu proceduru za donošenje Zakona o poboljšanju poslovnog ambijenta u BiH. Dosada smo razgovarali sa privrednicima o tome šta treba promijeniti i na tome smo stajali. Više ne želimo da trošimo ukupne društvene snage da mijenjamo Zakon po Zakon. Pokrenut ćemo proceduru za donošenje Zakona koji bi trebao sadržavati izmjene svih loših stvari koje sprječavaju kompanije u ZDK i BiH da se razvijaju, istakao je premijer Plevljak, naglašavajući da je Vlada ZDK kompanijama otvoreni partner.

Proizvodnja u Tešnju je startala 1974. godine (UNICO FILTER) na osnovu licencnog ugovora sa kompanijom MANN+HUMMEL Njemačka, a 2005. godine UNICO FILTER (danas MANN+HUMMEL BA) postaje dio grupacije MANN+HUMMEL. Danas upošljava 380 radnika, od toga 52 univerzitetski obrazovana. Izvozi 95% ukupne proizvodnje. MANN+HUMMEL  BA je nosilac priznanja „Najpoželjniji poslodavac 2012“.

Pres služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *