Saopštenje za javnost

Posljednjih dana, u dva navrata na Federalnoj televiziji u emisijama Dnevnik 1 i Dnevnik 2 objavljeni su prilozi o položaju demobilisanih boraca na području općine Tešanj, u kojima su iznesene polovične informacije u vezi konkretnih problema.
Ovom prilikom, iznesene su i javne optužbe na rad općinske službe i službenika i insinuacije u smislu postojanja korupcije u organu Uprave i primanja mita. Na ovaj način narušava se ugled institucije, te stvara negativna slika o cjelokupnoj zajednici, posebno jer je općinska služba samo servis nadležnom Kantonalnom ministarstvu, koje vodi cjelokupan postupak dodjele stambenih kredita demobilisanim borcima.
S tim u vezi, želimo iznijeti nekoliko konkretnih podataka:
U 2012. godini na raspisani konkurs za stambeno zbrinjavanje od strane Kantonalnog ministarstva za boračka pitanja podneseno je 235 zahtjeva, od toga je 134 zahtjeva bodovana i proslijeđeno
Ministarstvu na odlučivanje, ostali su odbijeni iz razloga što imaju minimum uslova za stanovanje, ne ispunjavaju druge uslove konkursa ili im je nepotpuna dokumentacija. Po konkursu od 2012. godine sredstva još uvijek nisu odobravana.
Svjesni smo da ima još potreba za stambenim zbrinjavanjem i to ne negiramo, ali neosnovane i neargumentovane optužbe i paušalne procjene neće nikome pomoći.
Ovom prilikom, posebno želimo naglasiti da mi nismo imali predstavke niti primjedbe na rad službe i službenika u kontekstu postojanja indicija o zloupotrebi položaja, korupcije ili primanja novca, te
ovim putem pozivamo sve građane koji imaju bilo kakve pritužbe na rad službe ili službenika, da se jave kako bismo eventualne takve slučajeve sankcionisali.
Također, pozivamo sve građane sa područja općine Tešanj koji eventualno imaju konkretne dokaze o postojanju korupcije u Općini Tešanj da svoje pritužbe podnesu nadležnim institucijama.

OPĆINSKI NAČELNIK
Mr. Sc. Suad Huskić, profesor

(opcina-tesanj.ba)

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *