Press konferencija povodom ekološkog incidenta na rijeci Usori

Danas je u Općini Tešanj održana press konferencija na kojoj su javnosti predstavljeni rezultati pristigle analize vode nakon ekološke katastrofe na rijeci Usori koja se dogodila 18.5. kada je iz pravca Teslića u rijeku Usoru ispuštena tada nepoznata hemikalija i posljedice koje je prouzrokovala, kao i mjere koje su zajednički pokrenule općine Tešanj, Usora i Doboj Jug. Na press konferenciji, javnosti su se obratili Općinski načelnik Suad Huskić, šef labaratorije u KP RAD Tešanj Suada Salihbegović i profesorica biologije Suada Huskić.


Rezultati analize uzoraka vode iz rijeke Usore, potvrdili su nam da je uzrok pomora ribe bile 809 puta veća koncentracija fenola i 47 puta veća koncentracija mangana. Prema svim dosadašnjim pokazateljima (analizi vode, izjavama očevidaca i dr.) imamo osnova da sumnjamo da je za nastali incident odgovorno akcionarsko društvo Destilacija Teslić. S tim u vezi, općine Tešanj, Doboj Jug i Usora, putem Pravobranilaštva podnijele su krivičnu prijavu protiv odgovornih osoba u Destilaciji, a u toku je priprema tužbe za pričinjenu štetu, kazao je u svom obraćanju Općinski načelnik Suad Huskić.


KP RAD Tešanj od 18. maja vrši pojačanu kontrolu vode. Prema svim izvršenim analizama koje radi naša labaratorija, voda je nepromjenjenog prirodnog kvaliteta, kazala je Suada Salihbegović, šef labaratorije u KP RAD Tešanj.


Vrijednosti fenola i mangana koje su nađene tokom analize vode su smrtne za biljni i životinjski svijet, ali i za ljude ukoliko bi se pojavile ove količine u vodi za piće, kazala je Suada Huskić, profesorica biologije.

Press konferencij su prisusvovali i predstavnik općine Doboj Jug Edin Hadžić, profesor hemije Sead Maglić, Općinski pravobranilac Nedžada Agić, pomoćnik Općinskog načelnika za inspekcijske poslove Hamzalija Hojkurić sa inspektorima (građevinski, komunalni i sanitarni inspektor), pomoćnik Općinskog načelnika u Službi CZ Mensur Saletović i predstavnici ribolovaca iz Kaloševića i Jelaha koji su aktivno bili uključeni u rješavanje ovog problema.

(opcina-tesanj.ba)

O Press Opcine

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *