Privrednici Kantona ostvarili brojne nove poslovne aranžmane na novosadskom sajmu

Privrednici Kantona ostvarili brojne nove poslovne aranžmane na novosadskom sajmu

Danas je u sjedištu Zeničko-dobojskog kantona održana press konferencija na kojoj su Fikret Plevljak, premijer, Đemil Ugarak, ministar privrede i Bojan Bošnjak, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede upoznali medije sa rezultatima veoma uspješnog nastupa na 80. Međunarodnom sajmu u Novom Sadu. Pored pomenutih, novinarima su o svojim utiscima i novim poslovnim aranžmanima govorili predstavnici firmi čije je učešće na Sajmu  finansijski i organizaciono pomogla Vlada Kantona. U uvodu, premijer Plevljak je kazao je da je ovim učinjen prvi korak ka širem otvaranju naše privrede, ali da se na tome neće stati.

– Od ovog sajma počinjemo se pripremati za organizovano učešće svih naših privrednih i poljoprivrednih firmi i kompanija na svim sajmovima u regiji. Mi ćemo pomoći našim firmama da idu gdje god mogu prodati svoje proizvode i ostvariti nove poslovne aranžmane. Inače, naše prisustvo na Sajmu je rezultat dogovora između Vlade AP Vojvodine s kojom inače imamo potpisan ugovor o zajedničkoj saradnji.

Ministar Ugarak ukazao je na činjenicu da Zeničko-dobojski kanton ima ugledne privednike i proizvođače iz domena prehrane i ovu tradiciju treba nastaviti i privredu u cjelini poduprijeti svim snagama. „Drago mi je što su naši privrednici ostvarili značajne poslovne kontakte jer će to osnažiti domaću privredu, a pogotovu onu izvozno orijentiranu“, kazao je ministar Ugarak.

Ministar Bošnjak istakao je da su firme AS Group Tešanj (u čijem sastavu su Kent-elit, Vispak, As i Oaza), zatim Madi Tešanj, Opća zadruga“ Bios“ Visoko i Vimes Visoko kao i mnogi drugi imali izuzetno zapažen nastup na novosadskom sajmu a  štand Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su posjetili i najviši zvaničnici Srbije na čelu sa premijerom Ivicom Dačićem kao i predstavnici brojnih kompanija iz regiona i Evrope. „Kad su u pitanju privrednici, nastojali smo povesti one koji imaju izvozne kapacitete i mogu samo reći da žalim što još neke firme nisu pošle s nama iako su dobile poziv. Vlada Kantona je snosila sve finansijske troškove učešća i boravka naših privrednika i to ćemo činiti i u buduće. Ovo tim više što u Zeničko-dobojskom kantonu poljoprivreda doživljava značajnu ekspanziju i zato ćemo intenzivirati poticaje koje Vlada i ovo Ministarstvo daju za razvoj poljoprivrede i sektora prerade“, kazao je ministar Bošnjak.

Adis Hasaković, portparol AS grupe zahvalio je Vladi Kantona na pruženoj podršci u predstavljanju ove kompanije i  dodao da je ova aktivnost Vlade došla u pravom trenutku te izrazio nadu da će se ovo nastaviti i u narednom periodu.

Nermin Kadrić, ispred visočkog BIOS-a kazao je da je zajedničkim gostovanjem ostvarena kvalitetna sinergija između vlasti i privrede i izrazio zadovoljstvo velikim brojem novih poslova sklopljenih tokom boravka na Sajmu te uspješnom prodajom plastenika i staklenika tokom trajanja Sajma.

Esmir Kotorić, pomoćnik direktora firme MADI Tešanj istakao je također da su ostvareni odlični poslovni kontakti koji su već rezultirali posjetom direktora srbijanskog CARNEX-a MADI-ju prije par dana. Inače, ova firma ima izvozni certifikat od početka 2013. godine i već je prisutna na tržištu Crne Gore i Srbije.

Selma Valjevac, ispred visočkog Vimes-a kazala je da se ova firma prvi put predstavila na jednom ovako značajnom sajmu i da će sa izvoznom dozvolom koju posjeduju u kratkom roku ostvariti nove poslovne aranžmane.

Da je predstavljanje privrednih i poljoprivrednih potencijala Zeničko-dobojskog kantona bilo izuzetno uspješno pokazuje i podatak da je uprava novosadskog sajma odlučila dodijeliti, van postojećih kategorija,  specijalnu zahvalnicu Vladi Zeničko-dobojskog kantona ne samo za hrabar nastup već i za izuzetno atraktivan, dobro osmišljen i lijepo dizajniran štand koji je obišlo više hiljada posjetilaca tokom trajanja Sajma.

 

Press služba ZDK

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *