SKRINING SLUHA PRVAČIĆA

SKRINING SLUHA PRVAČIĆA

Povodom Međunarodnog dana gluhih i nagluhih osoba Zavod za javno zdravstvo Zeničko – dobojskog kantona je u Osnovnoj školi „Musa Ćazim Ćatić“ u Zenici  organizovao skrining sluha učenika prvog razreda. Skrining je, treba podsjetiti , organizovana primena nekog pregleda ili testa kod osoba bez simptoma u cilju što ranijeg otkrivanja određene bolesti .

Akcija u OŠ „Musa Ćazim Čatić“ je samo jedna u nizu koje provodi Zavod za javno zdravstvo Zeničko – dobojskog kantona u oblasti školske higijene koju u potpunosti finansira Zavod zdravstvenog osiguranja Zeničko – dobojskog kantona. Vrijedno pomena je to da je Zavod zdravtsvenog osiguranja jedini zavod u Federaciji BiH koji u posljednje tri godine u potpunosti, sa 570 hiljada KM na godišnjem nivou finansira školsku higijenu.

Munib Husejnagić, premijer Zeničko – dobojskog kantona je iskazao zadovoljstvo što je kanton u prilici finansirati takav projekat, uprkos lošem stanju u budžetu ZDK. I za naredne godine je najavljeno finansiranje projekata koji će podići nivo školske higijene.

Opširnije na Zdk.ba

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *