Godišnjica 3.korpusa u Zavidovićima

Godišnjica 3.korpusa u Zavidovićima

U sjedištu Zeničko-dobojskog kantona održana je  press konferencija na kojoj su prezentirane ovogodišnje aktivnosti na obilježavanju 21. godišnjice od osnivanja Trećeg korpusa Armije RBiH. Na press konferenciji govorili su Munib Husejnagić, predsjednik , Benjamin Preldžić, Haso Ribo i Nedžad Lokmić, članovi Organizacionog odbora.

U uvodu, predsjednik Organizacionog odbora Munib Husejnagić  kazao je da se  21. godišnjica formiranja Trećeg korpusa mora obilježiti dostojanstveno, prvenstveno zbog boraca i  onih koji su svoje živote dali za slobodu, ali i da se nikad ne zaboravi sve ono što smo proživjeli.

Vlada Zeničko-dobojskog kantona podržava i podržavat će sve aktivnosti kojima se obilježavaju značajni datumi iz naše historije, iz koje moramo učiti i na njenim temeljima stvarati osnovu za budućnost.

Benjamin Preldžić, član Organizacionog odbora kazao je da je Savez RVI ZDK, zajedno sa Vladom ZDK, i ove godine organizator svih aktivnosti kojima će se obilježiti 1. decembar – Dan formiranja Trećeg korpusa ARBiH, a centralna manifestacija bit će održana u Zavidovićima, u nedjelju, 1. decembra. Ovaj grad je izabran zato što se u njemu obilježava i godišnjica oslobađanja područja Gostovića pa će se sve aktivnosti odvijati na dva mjesta, na osmom kilomtetru MZ Gostović i na centralnom spomen obilježju u Zavidovićima gdje će se održati čas historije i prigodan vjerski program.

Jučer, 27. 11. Organizacioni odbor posjetio je mezar  kao i porodicu generala Rasima Delića, a sutra, 29. 11. u svim džamijama zeničkog muftiluka proučit će se jasin. Potom će se na svim spomen obilježjima u općinama Kantona položiti cvijeće  borcima i žrtvama rata.

O značaju formiranja Trećeg korpusa za Oružane snage BiH i sigurnost stanovnika Centralne Bosne koju je svojom zonom odgovornosti pokrivao Treći korpus, govorio je Haso Ribo, nekadašnji član Komande Trećeg korpusa. On je istakao da je bilo izuzetno teško paralelno voditi bitke i pokrivati zonu od Gornjeg Vakufa i Tešnja do Breze, Visokog i Ilijaša i istodobno formirati Armiju BiH. Međutim, sve pripreme za formiranje Trećeg korpusa uspješno su obavljene i 1. 12. 1992. već je bila sačinjena organizaciona struktura Korpusa koja se sastojala od brigada i operativnih grupa.

Nedžad Lokmić, ministar za boračka pitanja informisao o aktivnostima koje ministarstvo poduzima na organiziranju ovakve i sličnih manifestacija te dodao da će i ove godine biti izdvojena finansijska sredstva ali i svaka druga podrška kako bi se dostojno obilježila godišnjica formiranja Trećeg korpusa ARBiH.

 

Opširnije na Zdk.ba

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *