JAČANJE SEKTORA PRAVDE

JAČANJE SEKTORA PRAVDE

U Sarajevu je u utorak 10.12.2013. u organizaciji Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH, a uz podršku projekta USAID JSDP II, održana konferencija na temu „Jačanje mobilnosti unutar sektora pravde i dalja reforma postupka za pristup karijerama u pravosuđu u BiH“. Prezentirana su dosadašnja iskustva VSTV-a u oblasti imenovanja i napredovanja u karijeri sudaca i tužitelja, Međunarodni standardi i praksa pojedinih europskih zemalja te Reforma postupka za pristup karijerama u pravosuđu s aspekta provedbe Strategije za reformu sektora pravde u BiH.

Pored organizatora, Konferenciji su prisustvovali predstavnici zakonodavne, izvršne i sudske vlasti sa svih nivoa, nevladinih organizacija – članica Mreže pravde, Američke agencije za međunarodni razvoj, Delegacije EU u BiH, Vijeća Europe u BiH, OSCE-a te razvojnog programa ujedinjenih nacija (UNDP).

Romana Brkić, ministrica za pravosuđe i upravu Zeničko-dobojskog kantona je učestvujući u radu konferencije naglasila da od novih kriterija očekuje uvođenje objektivnog i nepristranog sistema izbora i imenovanja kandidata za sudijske i tužilačke pozicije, kako bi samo najkvalitetniji i provjereni kadrovi bili u mogućnosti obavljati ove značajne funkcije. Ministrica je takođe naglasila da građani mogu imati povjerenje u pravni sistem države, samo pod uslovom da je njihov izbor a i rad u potpunosti javan po unaprijed utvrđenim kriterijima i procedurama. Brkić je podvukla da je sudija  dužan da nepristrasno vodi postupak po svojoj savesti, u skladu sa vlastitom procjenom činjenica i tumačenjem prava, uz obezbeđenje pravičnog suđenja i poštovanje procesnih prava stranaka garantovanih Ustavom, Zakonom i međunarodnim aktima, a to može samo onaj sudija koji je izabran putem objektivnog i nepristrasnog sistema.

Opširnije na Zdk.ba

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *