EDUKACIJA U PRAVOSUĐU

EDUKACIJA U PRAVOSUĐU

Predstavnici EU projekta „Jačanje kapaciteta za pravosudnu reformu u Bosni i Hercegovini“, čiji su  nositelji interesa ministarstva pravde, Pepa Laleva, ekspert za pravosudno-administrativnu reformu i Ana Mačanović, voditeljica ureda, posjetili su danas Ministarstvo za pravosuđe i upravu Ze-Do kantona i razgovarali sa ministricom Romanom Brkić.

Osnovna svrha ovog projekta jeste da se pomogne strukturama za edukaciju iz oblasti pravosuđa u BiH s ciljem da se podrži i poboljša organizacija i programi obuke. Nakon analize potreba, a imajući u vidu druge vidove obuke u ovom sektoru, uz konsultacije s korisnicima, projekat će osigurati tečajeve obuke u određenim oblastima krivičnog i građanskog prava.

Pored toga projekat ima za cilj da inicira organizacionu, pravnu i financijsku reformu za uposlenike u pravosuđu koji nisu nosioci pravosudnih funkcija u pravosuđu cijele BiH. Adekvatno obučeno sudsko i tužilačko pomoćo osoblje može izvršavati značajan broj pravosudnih zadataka, uključujudi i izradu sudskih spisa, čime će sudije i tužioce osloboditi tereta administrativnih dužnosti koje usporavaju tok aktuelnog pravosudnog procesa.

Ministrica Brkić, prezentirala je opseg  nadležnosti ministarstva u pogledu nosilaca pravosudnih funkcija kao i uposlenika pravosudne uprave, te izrazila želju za aktivnom saradnjom sa nosiocima projekta Jačanje kapaciteta za pravosudnu reformu u Bosni i Hercegovini kao i drugim relevantnim institucijama u FBiH radi ostvarivanja svrhe projekta i doprinošenja jačanju vladavine prava u BiH.

Projekat je trenutno u početnoj fazi, trajat će dvije godine, i isti je finansiran od strane Delegacije EU u Bosni i Hercegovini.

Opširnije na Zdk.ba

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *