RUDSTROJ U VLADI ZDK

RUDSTROJ U VLADI ZDK

Direktor kakanjskog RUDSTROJA Marko Drinovac , te predstavnici ove firme Senad Jašarspahić, Midhat Ćosić, Merima Hamzić, Benijaz Smaka i Halil Bašić razgovarali su o problemima kolektiva sa premijerom ZDK Munibom Husejnagićem, ministrom za rad, socijalnu politiki Ivicom Ćosićem i ministrom privrede Muhamedom Husićem. Na sastanku su bili i predstavnici Agencije za privatizaciju  Nurudin Smajlagić i   Begagić.

Prije dva dana ( u srijedu 19.2.2014.g.) počeo je štrajk u RUDSTROJU. Radnici su nezadovoljni jer im kasni već deset plata. Traže isplatu barem dvije .

-To je minimum ispod kojeg ne možemo ići, -naglasio je sindikalni predstavnik Benijaz Smaka.-Problem RUDSTROJA traje već 20 godina od kako smo izdvojeni iz RMU Kakanj.

-Jedini razlog štrajka su neisplaćene plate,-dodao je Halid Bašić, iz Sindikata RUDSTROJA dodavši da – naši radnici ne mogu ići u penziju jer im nije uplaćen pio, a ni liječiti se ne možemo jer je preduzeće dužno doprinose za zdravstvo.

Direktor RUDSTROJA Marko Drinovac je informisao predstavnike Vlade ZDK o ukupnom stanju u preduzeću, dugovima prema njima, ali i obavezama koje firma ima. Posebno je naglasio da RUDSTROJU ima šansu na tržištu, a kada je u pitanju opstanak i budućnost, Drinovac to vidi u strateškom partneru.

-Tri su investitora zainteresovana za RUDSTROJ od kojih su dva veoma ozbiljna. Tu šansu ne smijemo propustiti,-kazao je Drinovac.

Premijer ZDK Munib Husejnagić je, uz naglašavanje činjenice da je privatizacija RUDSTROJA davno okončana i to na najlošiji način – upisom dionica, kazao da su ingerencije Vlade ograničene. –Ipak,- kazao je Husejnagić, – Vlada će pomoći koliko može samo s jednim ciljem – da se zadrže radna mjesta i da RUDSTROJ opstane. No za to je potrebna složnost dviju strana- radnika i menadžmenta koji moraju zajednički tražiti strateškog partnera i pokretanju proizvodnje.

Na sastanku je postignut dogovor da se radnici vrate na posao, a da menadžmentu daju ograničeno vrijeme za obezbjueđenje još jedne plate (jedna je isplaćena). Vlada će sa svoje strane, obećao je premijer, pokušati postići dogovor sa Zavodom zdravstvenog osiguranja da se napravi protokol o plaćanju zaostalih obaveza kako bi se mogle ovjeravati zdravstvene knjižice radnika RUDSTROJA.

Zanimljivo je da je sastanak u Vladi ZDK održan na izričito traženje predsjednika granskog sindikata metalaca Zeničko-dobojskog kantona Islama Imamovića . Međutim, osim sindikalaca RUDSTROJ-a predstavnika „grane“ nije bilo na skupu. Naime, Imamović je rekao da zbog Kongresa u Srajevu neće doći , ali da će poslati predstavnika ove sindikalne grupacije. To se nije desilo.

 

 

 

Opširnije na Zdk.ba

O Press sluzba ZDK

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *