PROMOCIJA »TEŠANJSKOG ODGOVORA«

U petak 4. aprila u 18 sati u Centru za kulturu i obrazovanje bit će promovirana knjiga »Tešanjski odgovor – Odbrana 1992-1995. godine i njene interpretacije«.

 tesanjski-odgovor

Ova knjiga, koja je nedavno i objavljena u izdanju ove tešanjske ustanove, sadrži trinaest tekstova čiji su autori Mirsad Ćeman, Esad Jašarević, Ismet Avdić, Nedžad Korajlić, Izudin Handžić, Husein Galijašević, Mujo Avdić, Sakib Kurtić, Fuad Šišić, Mirsad Abazović, Dželal Ibraković i Suad Huskić, te tri dokumenta. Knjiga je nastala s namjerom da, kako stoji u uvodnoj riječi priređivača Amira Brke, „argumentirano svjedoči o tešanjskom odgovoru na agresiju 1992-1995. godine, ali i da odgovori na potonje interpretacije te odbrane koje su u političkom i medijskom prostoru začete odmah poslije rata, a koje u novije vrijeme kulminiraju – s ciljem da, krivotvoreći činjenice, radikalno kompromitiraju i ocrne ne samo svaki aspekt herojske odbrane Tešnja i borbe za državu BiH nego i da proizvedu svakovrsnu, prije svega sigurnosno-političku destabilizaciju unutarnjih odnosa na tešanjskom prostoru u sadašnjem i budućem vremenu.“

Promocija »Tešanjskog odgovora« sastavni je dio »Tešanjskog proljeća« i obilježavanja općinskog praznika 4. aprila – Dana otpora fašizmu. O knjizi će govoriti tri profesora Sarajevskog univerziteta: dr. Dževad Hodžić, dr. Enver Kazaz i dr. Senadin Lavić.

 

O Tesanj Net

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *